Potvrđeno za Klix.ba
53

Nedžad Bubica i ostali uhapšeni u akciji "Urban" pravosnažno oslobođeni

A. Ku.
Nedžad Bubica
Nedžad Bubica
Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu iz decembra 2021. godine kojom su Nedžad Bubica, Fahrudin Oručević, Narcis Behlilović, Irfan Turković, Kenan Softić, Enes Begović i Lamija Maglić-Stajić oslobođeni od optužbe.

Kako je za Klix.ba kazao branilac Narcisa Behlilovića advokat Senad Kreho, presudu je Sudsko vijeće izreklo nakon što je žalba kantonalnog tužioca odbijena u cijelosti kao neosnovana.

Kreho nam je rekao da će njegov branjenik, a vjerovatno i ostali optuženi, podnijeti tužbu sa oštetnim zahtjevom. Razlog tome je narušen ugled optuženih i vrijeme prvedeno u pritvoru.

"Vrhovni sud FBiH je odbio žalbu tužioca i potvrdio prvostepenu presudu. Kao i svaki građani, oni imaju pravo na tužbu za povredu ugleda i časti. Naglasit ću samo da nažalost niko ne snosi posljedice za loš rad ii neznanje", rekao nam je Kreho.

Podsjetimo Fahrudin Oručević, nekadašnji ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, bivši dekan ETF-a Narcis Behlilović, prodekan tog fakulteta Irfan Turković, vještak Kenan Softić, vlasnik kompanije LAKE Nedžad Bubica, te Enes Begović i Lamija Maglić-Stajić, službenici Općine Novo Sarajevo, teretili su se da su organizovanim činjenjem krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti oštetili budžet Kantona Sarajevo za najmanje tri miliona maraka.

Svi oni bili su uhapšeni u akciji "Urban" koju je u novembru 2016. godine provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Nakon provedenog dokaznog postupka pred sarajevskim Kantonalnim sudom, koji je trajao pet godina, svi optuženi su u decembru 2021. godine oslobođeni optužbi.