BiH
14

Nedžad Branković na sudu: Ja sam nevin, djelo za koje me optužuju ne postoji

Piše: N. J.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na Općinskom sudu Sarajevo danas je počelo suđenje u slučaju Energopetrol u kome se devet optuženih terete za sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovora, te nesavjestan rad u službi.

Optuženi su bivši federalni premijer Nedžad Branković, bivši direktor Energopetrola Namik Bušatlić, te članovi Komisije za dokapitalizaciju Energopetrola Kasema Ćatović, advokat Ahmed Žilić, Mirko Puljić, profesor Sead Kreso, Safet Proho, Anka Šešlija i Alma Haseta.

Prema optužnici koju je pročitala tužiteljica Sabina Sarajlija, članovi Komisije su, znajući da je ugovor štetan, s namjerom pomogli premijeru Vlade FBiH Ahmetu Hadžipašiću (preminuo), Namiku Bušatliću, direktoru i odgovornom licu Energopetrola d.d. Sarajevo i Konzorciju INA/MOL u sklapanju štetnog ugovora po interese Energopetrola i Federacije BiH. Navela je kako je po zaključenju ovog ugovora Energopetrol pretrpio gubitke od skoro 33 miliona KM.

Namjera Tužilaštva

"Tužilaštvo će dokazati da su članovi Komisije pomagači u učinjenju krivičnog djela, odnosno sklapanja ovog štetnog ugovora, a da je jedan od njegovih potpisnika, tadašnji direktor Bušatlić dao tome podršku, nakon čega je uz visoku otpremninu i nagradu Konzorcija otišao iz Energopetrola. Također, dokazat ćemo i da tadašnji premijer Branković nije poduzeo radnje koje je bio obavezan poduzeti i tako spriječiti nastupanje štete", navela je tužiteljica Sarajlija u svojoj uvodnoj riječi.

Većina advokata, kao i sami optuženi, izrazili su u svojim uvodnim riječima "zaprepaštenost zbog neznanja iz kog je proistekla ovakva optužnica". Advokati su koristili terminologiju kojom su nastojali omalovažiti rad Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, ali i samog Suda, pa je tako primjerice Kresin advokat Edhem Galijatović naveo da ne zamjera toliko Tužiteljstvu koliko sudiji koji je potvrdio optužnicu, jer "takvu optužnicu ne bi potvrdili ni studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu".

Neki od optuženih, među kojima i bivši direktor kompanije, Namik Bušatlić, istakli su da sklopljeni ugovor ne samo da nije štetan po firmu, već ju je spasio. Obrazlagali su to riječima da danas, za razliku od drugih kompanija, radnika Energopetrola nema na ulici u potrazi za svojim pravima.

Advokati i optuženi su također isticali kako nevini ljudi sjede na optuženičkim klupama, navodeći kako će bez problema oboriti navode iz optužnice i isposlovati tako oslobađajuće presude za svoje klijente.

Optuženi Nedžad Branković je nakon čitanja optužnice kazao kako mu se na teret stavlja nešto što nije premijerova nadležnost, te naveo da djelo koje mu se stavlja na teret ne postoji.

Selektivno tumačenje dokumenata

"Tužilaštvo ne pridaje važnost dokazima koji idu u prilog optuženog, te selektivno tumači Vladina dokumenta i Poslovnik o radu. Ja također postavljam pitanje, kako može nastati šteta za štetu koje nema", upitao je Branković.

Prije početka suđenja advokat Fahrija Karkin je tražio odgodu današnjeg ročišta, navodeći kako je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH naredilo Federalnom tužilaštvu da preispita predmetnu optužnicu u dijelu koji se odnosi na njegovog branjenika, optuženog advokata Ahmeda Žilića.

Karkin se pozvao na imunitet, odnosno istakao kako advokat ne može krivično odgovarati za mišljenje koje je dao kao advokat.

Međutim, sudija Melika Murtezić prijedlog je ocijenila neosnovanim kazavši kako Sudu nije dostavljen nikakav dokument iz Federalnog tužilaštva vezan za preispitivanje optužnice.