BiH
0

Nedžad Ajnadžić slijepim osobama uručio bijele štapove i govorne satove

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić i direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo upriličili su podjelu bijelih štapova i govornih satova svojim članovima sa područja općine Centar.

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo je u okviru realizacije projekta "Edukacijom i korištenjem tiflotehničkih pomagala povećati socijalnu integraciju slijepih osoba“, koji je finansirala Općina Centar, danas je u svojim prostorijama u ulica Podgaj upriličilo podjelu bijelih štapova i govornih satova slijepim osobama.

Naime, osobe sa invaliditetom, a naročito slijepe osobe, najčešće su socijalno isključene i diskriminirane te se zbog toga nalaze na marginama društvenih zbivanja. Zbog tih razloga je potrebno kontinuirano obučavati slijepe osobe za razne vještine koje su im potrebne u svakodnevnom životu te im obezbijediti razna tiflotehnička i druga pomagala koja bar djelimično ublažavaju posljedice koje ovakve osobe imaju zbog gubitka ili težeg oštećenja vida.

"Općina Centar je lokalna zajednica na čijoj se teritoriji nalazi sjedište našeg udruženja, ali i lokalna zajednica koja već dugi niz godina podržava rad Udruženja kroz razne projekte. Radeći u okviru naših statutarnih ciljeva pokušavamo slijepim ljudima obezbijediti onoliko koliko je potrebno da se njihove mogućnosti bar približno izjednače sa mogućnostima drugih građana. Ostvarivanje naših ljudskih prava nije riješeno kroz sistem i to nije dobro. Iskreno se nadamo da će Općina Centar i načelnik Ajnadžić biti primjer i drugima da krenemo ozbiljnije u nabavku pomagala ali i u prilagođavanje ulica, semafora, opreme za kompjutere, web stranica...slijepim i slabovidnim licima" rekao je direktor Udruženja, Fikret Zuko te dodao kako je zahvaljujući Općini Centar danas podijeljeno deset bijelih štapova i deset ručnih govornih satova te je ovom prilikom izrazio veliku zahvalnost i nadu da će ovakva saradnja biti nastavljena.

Načelnik Ajnadžić kazao je kako želi da Općina Centar bude dobar primjer svim lokalnim zajednicama u državi, te pozvao načelnike drugih općina da se uključe u realizaciju ovakvih i sličnih projekata.

"Visoki prioritet odgovorne lokalne zajednice kao što je Općina Centar je da finansijskim sredstvima podrži realizaciju projekata koji će olakšati svakodnevni život, kretanje i samostalno funkcionisanje slijepih i slabovidnih osoba. Općina Centar u kontinuitetu pomaže rad Udruženja slijepih i slabovidnih osoba Kantona Sarajevo, a obećavam da će ta saradnja biti nastavljena i u budućnosti. Pored ovog projekta, u 2017. godini planiramo na ključnim semaforima obezbijediti aparate za zvučnu signalizaciju kako bismo olakšali kretanje slijepih i slabovidnih osoba", dodao je Ajnadžić.

Podsjećamo, Općina Centar je prva lokalna zajednica koja je implementirala i projekat ugradnje vodilica za slijepe.