BiH
0

Nedoumice na sjednici Federalnog parlamenta

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu je nastavljena 27. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj je jučer počela rasprava o zakonu kojim se u Federaciji najavljuje revizija korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Već prva današnja diskusija izazvala je nedoumice zbog kojih je predsjedavajući Safet Softić rekao da više neće dozvoljavati slične situacije na sjednicama.

Naime, poslanica Socijaldemokratske partije Aida Brčić kao prva diskutantica izjavila je da neće odustati od nekoliko amandmana, odnosno popravki koje je u pismenoj formi predložila uz najavljeni zakon, a sve vodeći računa o interesima boračke populacije, kako je rekla.

Predsjedavajući Softić (Stranka demokratske akcije) kazao joj je da je neinformirana jer je Federalna vlada kao predlagač zakona već uvažila njene amandmane, a to znači da su samim tim odmah postali sastavni dio predloženog teksta.

Potom je govorio dopremijer Federacije Gavrilo Grahovac (Stranka za BiH). Rekao je da je Vlada, od 11 predloženih popravki Aide Brčić, uvažila deset.

Opet je reagirala Brčić riječima da ona nije predložila 11 već samo šest amandmana.

Dilema o tome koje je sve amandmane uvažila Vlada, predložene ne samo od Aide Brčić već i od Hrvatske demokratske zajednice te drugih činilaca u Parlamentu, nije otklonjena ni nakon obraćanja federalnog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića pa su Brčić i još neki poslanici predlagali pauzu.

Naredni govornik je bio premijer Federacije Mustafa Mujezinović. Rekao je da je Vlada jučer uvažila sve predložene popravke koje su joj pismeno proslijeđene.

Poslanici ipak traže da im se decidirano objasni da li će biti uvažen jedan od najvažnijih predloženih amandmana, a koji, prema diskusijama predstavnika Vlade, nije jučer bio došao na njen sto.

Tim amandmanom poslanik Zijad Musić (SDA) traži da tokom najavljene zakonske revizije, korisnicima boračko-invalidske zaštite bude ostavljen jednomjesečni rok da kao dokaz svog učešća u odbramenim jedinicma prilože nadležnim službama uvjerenje o neisplaćenim vojničkim plaćama. Ako za mjesec dana ne dostave takvo uvjerenje, treba im privremeno, do okončanja revizije, obustaviti naknade, predlaže Musić.

Predloženi zakon, naime, najavljuje reviziju vojne i medicinske dokumentacije na osnovu koje su sadašnji korisnici davanja iz federalnog budžeta za boračko-invalidsku zaštite ostvarili prava na određene mjesečne naknade po osnovu svog učešća u odbramenim jedinicama ili na osnovu invaliditeta zadobivenog u borbi.

Predlagač, Federalna vlada, naglašava da je cilj revizije da boračko-invalidsku zaštitu u Federaciji nastave uživati oni koji su je zaista zaslužili a da lažni korisnici budu osujećeni.

Predlagač je ostavio mogućnost privremene obustave, do okončanja revizije, isplata mjesečnih naknada onim korisnicima koji su kao dokaz za njihovo učešće u ratu koristili izjave dvaju svjedoka, odnosno potvrde boračkih udruženja.

Ostavio je, međutim i alternativu da Parlament odluči drukčije.

Rasprava je u toku.