BiH
68

Nedostatak pedijatara u Domovima zdravlja u KS: Trpe pacijenti, ali i ljekari

Piše: M. S.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Portal Klix.ba je prošle srijede primio poziv čitateljke koja se požalila da Dom zdravlja Centar, u ulici Vrazova, djecu koja su došla na pregled vraća jer im trenutno radi samo jedan pedijatar. Čitateljka kaže da je odvela bebu da primi redovnu vakcinu, a da su joj rekli da primaju samo hitne slučajeve, te da se vrati za otprilike mjesec dana.

"Ja sam otišla s djetetom, a oni su me vratili i kažu radi im samo jedan ljekar. Da li je to naš problem što radi jedan ljekar, što su oni na godišnjem? To je neozbiljno", rekla je čitateljka.

Navela je i da smatra da bi neka od djece koja su vraćena kući mogla biti hitan slučaj, što bi se moglo ustanoviti samo pregledom.

Iz Doma zdravlja rekli su da je istina da trenutno radi samo po jedan pedijatar u svakoj smjeni, zbog godišnjih odmora i bolovanja pedijatara.

"Ukoliko je moguće ranije predvidjeti i planirati godišnje odmore, nije moguće bolovanja i bolesti, pa i naša", kažu iz Doma zdravlja i dodaju da se za djecu koja se ne pregledaju odmah pronađe termin kroz nekoliko dana ili eventualno sedmicu.

Dodaju kako niti jedno bolesno dijete, ali ni ono sa primarnim tegobama koje ne znače odmah bolest nije vraćeno, nikada, niti će.

"Roditelji sami vraćaju nakon dugog čekanja, ali i na molbu i sugestiju da se sistemski ili kontrolni pregled djece odgodi do prvog slobodnog termina", naglašavaju iz Doma zdravlja.

Adnan Bajraktarević, šef predškolskog dispanzera i pedijatar, naglašava da pedijatar dnevno primi u prosjeku između 40 do 75 malih pacijenata, a u ljetnom periodu 45 do 55.

"Evropski standardi za zdravu djecu su između 12 do 16 pacijenata, a za bolesnu 20-24 bolesnika. Kod nas je sve to znatno iznad 30-40 svugdje u pedijatriji, što je nedopustivo", kaže Bajraktarević.

On dalje navodi da je potrebno da se zaposle novi pedijatri, kao ispomoć na privremeno, ali i za stalno, te da se izvrše hitne edukacije i specijalizacije iz pedijatrije.

"Prije rata ovaj posao je obavljalo 13 pedijatara, a sada samo četverica", kaže Bajraktarević i dodaje da će, zahvaljujući sadašnjem i bivšem direktoru ustanove, uskoro dobiti i petog.

Bajraktarević smatra da bi trebalo zaštititi pedijatre, jer mlađi bi mogli otići u inostranstvo, a stariji u penziju, što bi prouzrokovalo katastrofu u zdravstvenom sistemu.

Iz Doma zdravlja navode da će se situacija popraviti početkom augusta, povratkom pedijatara sa liječenja i godišnjih odmora, a da će se stanje potpuno normalizovati 15. augusta.