Savjeti građanima
50

Nedim Sladić: Minusi su uobičajeni za ovo doba godine, problem je izuzetno zagađen zrak

A. B.
Nedim Sladić
Nedim Sladić
Iako je Meteoalarm za skoro cijelu BiH za sutra objavio žuto upozorenje na niske temperature, amater meteorolog Nedim Sladić kazao je kako nema razloga za brigu s obzirom da su takve vremenske prilike uobičajene za našu zemlju. Ipak, naglasio je puno veći problem, a to je izuzetno veliko i često zagađenje zraka.

Sladić je u razgovoru za Klix.ba naglasio da niske jutarnje temperature mogu biti rizične za plućne bolesnike kojima je preporučljivo da smanje aktivnosti na otvorenom i pričekaju topliji dio dana.

"Kako bismo dočarali veći i ekstremniji scenario kada su meteoalarmi poprimali druge boje, dovoljno je vratiti se u januar 2017. godine i prisjetiti se crvenog meteoalarma koji je tada proglašen zbog izrazito niskih temperatura zraka na istoku Bosne, dok je ostatak zemlje bio u narandžastoj oznaci, s obzirom na to da su temperature išle i do -20 stepeni celzija, lokalno i ispod navedene vrijednosti", rekao je Sladić.

Kako se određuju vremenska upozorenja

Istakao je kako je to i jedini zabilježeni slučaj crvenog meteoalarma za BiH kada je riječ o izrazito niskim temperaturama zraka, a da je on bio češći zbog iznimno visokih dnevnih temperatura.

"Riječ je o 2012., 2013., 2015., 2017. i 2019. godini, uzmemo li u obzir da su tada temperature zraka nerijetko prelazile 40 stepeni celzija. Bitno je istaći da se meteoalarm za niske/visoke temperature zraka u određenim dijelovima BiH proglašava na osnovu kriterija koji određuju pojedine meteorološke službe. Upozorenja se daju na temelju istraživanja o povezanosti temperature zraka i smrtnosti, prema kojima se za svaku klimatsku zonu određuju kritični nivoi temperature", pojasnio je naš sagovornik.

Žuti meteoalarm za 3. januar 2020. godine (Foto: Meteoalarm.eu)
Žuti meteoalarm za 3. januar 2020. godine (Foto: Meteoalarm.eu)

Sladić nam je pojasnio na koji se način određuju vremenska upozorenja, pa je naveo da se u Bosni žuti meteoalarm proglašava za niske temperature zraka kada se one kreću između -5 i -10, a narandžasti za rang između -10 i -20. U izuzetnim slučajevima izdaje se crveni meteoalarm kada temperature padnu i do 20 stepeni ispod nule.

Dodao je i to da je u mediteranskoj regiji i Hercegovini određivanje intervala drugačije ukoliko se u obzir uzme da je u tim dijelovima zemlje znatno toplije, pa se skala pomjera prema gore. Tada se, kako nam je rekao, žuti meteoalarm proglašava kada je temperatura zraka između -1 i -5, narandžasti između -5 i -9, dok sve ispod -10 predstavlja crveni meteoalarm.

"Ljeti je to drugačije. Na izrazito visoke temperature zraka često se proglašavaju upozorenja u Bosni kada temperature zraka prelaze granicu od 31 stepen celzija. Obično tad govorimo i o pojavi tzv. 'toplotnog vala'. Tako se recimo žuti meteoalarm na visoke temperature zraka u Bosni proglašavaju obično kada se temperatura zraka kreće u rangu od 32 do 35 stepeni, narandžasti od 35 do 38, a sve iznad 38 stepeni je pogodno za crveni meteoalarm. U Hercegovini se skala pomjera na više, pa tamo žuti meteoalarm se proglašava tek na oko 35, narandžasti na 38, a crveni za sve vrijednosti iznad 40 stepeni", pojasnio je.

Zrak je i dalje nezdrav u većem dijelu Bosne

Sladić je istakao kako je kvalitet zraka puno veći problem jer u kotlini kakva je Sarajevo nije puno bolji u odnosu na protekle dvije epizode zagađenja. Iako je bilo i puno gorih epizoda u prošlosti, naglasio je kako je zrak i dalje vrlo nezdrav u većem dijelu Bosne i da je najčešće riječ o vrlo visokim koncentracijama PM10 čestica.

"Upravo i stručnjaci za kvalitet zraka savjetuju da se koriste posebne maske sa filterima kako bi se umanjio rizik od udisanja zagađujućih materija. Zagađenje sve više šteti svim starosnim grupama, stoga ne čudi što se iz godine u godinu rađaju djeca sa predispozicijom prema respiratornim problemima poput astme. Krivac aerozagađenju u meteorološkom pogledu jeste stabilna atmosfera koju diktira polje povišenog atmosferskog pritiska, zahvaljujući kojem imamo stabilne i mirne vremenske prilike. Usljed nedostatka razlike u pritiscima nema vjetra u prizemnom sloju atmosfere. Advekcija je, dakle, nepostojana. Što je veća razlika u pritiscima, jači je vjetar (advekcija)", naveo je Sladić.

Zagađen zrak u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Zagađen zrak u Sarajevu (Foto: Klix.ba)

Poručio je da se ni u naredna dva dana stanje neće bitno promijeniti, a sve zbog stabilnih vremenskih uslova gdje je i atmosferski pritisak veći od 1030 hPa što uzrokuje daljnju akumulaciju zagađujućih čestica. Dodao je da će se u nedjelju zahvaljujući pojačanijem sjevernom vjetru i padavinama očistiti kotlinski zrak, a mi ćemo ponovo kvalitetnije udisati.

"Disperzija zagađujućih čestica u ovom trenutku nije moguća usljed pojave temperaturne inverzije u kojem je gušći, teži i hladniji zrak po zakonima fizike poguran prema tlu, a topliji, lakši i rjeđi, usljed više vodene pare u sebi, prema visini. Drugim riječima, na visini je toplije u odnosu na prizemlje. Tek prodorom hladnijeg zraka po visini krajem subote doći će do izjednačenja slojeva po vertikali s kojim će se i temperaturna inverzija poništiti. Prodor hladnijeg zraka po visini uspjet će pomiješati slojeve i izjednačiti ih po vertikali, a samim tim uz pojačaniji vjetar raspršiti čestice koje će s padavinama pasti na tlo", pojasnio je.

Na kraju razgovora Sladić je istakao kako će u Sarajevu iako i dalje zagađen, ali nešto bolji zrak biti na području Vijećnice, Baščaršije i Bjelava, dok će od Marijin Dvora do Ilidže biti izuzetno zagađen.

Vremenska prognoza

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), u petak se očekuje pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima i dio prijepodneva po kotlinama centralne i istočne Bosne može biti magle i niskih oblaka. Jutarnja temperatura od minus pet do jedan, na jugu od nula do pet, a najviša dnevna do 10, na jugu do 14.

Trodnevna vremenska prognoza za BiH (Foto: FHMZ)
Trodnevna vremenska prognoza za BiH (Foto: FHMZ)

Prvog dana vikenda malo do umjereno oblačno vrijeme. Poslijepodne, povećanjem oblačnosti i pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove s maglom i niskim oblacima. U večernjim satima, u Bosni se očekuju i padavine. Jutarnja temperatura od minus četiri do dva, na jugu do pet, a najviša dnevna do devet, na jugu do 12 stepeni.

U nedjelju u Bosni pretežno oblačno, sa susnježicom ili slabijom kišom, a na planinama sa snijegom. U Hercegovini i na krajnjem sjeveru umjereno oblačno i uglavnom bez padavina. Jutarnja temperatura od minus četiri do tri, na jugu do pet, a najviša dnevna od minus jedan do pet, na jugu od pet do devet stepeni.