BiH
184

INTERVJU / Nedim Makarević, ambasador BiH u Pakistanu: Ovo je zemlja koja je uvijek spremna pomoći BiH

Razgovarao: Nedžad Novalić
Ambasador Nedim Makarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasador Nedim Makarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nedim Makarević, ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu, za Klix.ba govori o ovoj zemlji, malobrojnoj zajednici bh. građana koji žive u Pakistanu, ekonomskoj saradnji dviju zemalja...
Ambasador Nedim Makarević ((Foto: Arhiv/Klix.ba))
Ambasador Nedim Makarević ((Foto: Arhiv/Klix.ba))

Ambasador Makarević na početku razgovora za Klix.ba kaže kako je velika šteta što bh. građani vrlo malo znaju o Pakistanu.

"Nama je Pakistan, nažalost, daleko, i geografski i medijski. Kada se predstavlja u medijima, onda je to skoro uvijek negativno, a to nije realna slika", kaže Makarević.

Kakva je onda realna slika Pakistana?

To je jedna, prije svega, ogromna zemlja. Njena površina je 803.940 kilometara kvadratnih, oficijelno u Pakistanu živi blizu 199 miliona stanovnika, a nezvanično taj broj je i veći. Na tom ogromnom teritoriju obitava veliki broj kultura, a pored hinduskog ne treba zaboraviti ni iranski, afganistanski ili kineski utjecaj.

Naša percepcija je uglavnom da je Pakistan siromašna zemlja?

Da, to je jedna dominantna percepcija, ne samo u BiH, već općenito na Zapadu. Ali, Pakistan itekako ima šta pružiti. Istina je da je značajan broj stanovnika siromašan, ali to je i zemlja s velikim brojem multimilijardera, zemlja koja posjeduje više od 150 nuklearnih glava, moćnu armiju... Tako da mi u biti ne poznajemo Pakistan i sigurno da bismo trebali iznaći način da ga upoznamo.

Koliko bh. državljana živi u Pakistanu?

Njih, slovom i brojem, 23. I svi se međusobno znamo. To su uglavnom ljudi koji rade za neke nevladine organizacije, međunarodne kompanije ili su u bračnim zajednicama u ovoj zemlji.

Kakva je obrnuta slika, koliko Pakistanci znaju o BiH i ovom regionu općenito?

Pa i tu situacija nije zadovoljavajuća. Pakistanci našu zemlju uglavnom percipiraju kroz dvije pojave – Aliju Izetbegovića i rat. Znaju još za neka imena, kao što je Haris Silajdžić, ali je dominantna asocijacija na BiH rat. Tu je početak i kraj onoga što oni znaju o našoj zemlji.

Ambasador Nedim Makarević prilikom preuzimanja pomoći u vrijeme poplava u BiH
Ambasador Nedim Makarević prilikom preuzimanja pomoći u vrijeme poplava u BiH

Koja je osnovna prepreka boljem upoznavanju? Vidimo da arapski turisti sve češće i masovnije dolaze u posjetu BiH.

Interes stanovnika Pakistana itekako postoji. Međutim, ključni problem jeste što vizni režim nalaže da građanima Pakistana trebaju vize za ulazak u BiH, a njih ne daju tako lako. Da biste kao državljanin Pakistana dobili vizu za ulazak u BiH treba vam neko ko će vas pozvati, na neki način garantirati za vas. Dok se to pitanje ne riješi nema smisla govoriti o većem broju turista iz Pakistana.

Šta je ono što je Vas fasciniralo u vezi s ovom zemljom?

Prijateljstvo njih kao nacije i zemlje prema BiH. Evo vam primjer. Kada su BiH prošle godine zadesile poplave, nakon što smo dobili nalog Ministarstva vanjskih poslova BiH da krenemo u akciju prikupljanja pomoći, nakon samo četiri sata oni su nam na raspolaganje dali avion s oko 14 tona potrebne robe. Iako su i sami u velikoj potrebi, nekoliko dana poslije su nam donirali milion dolara. Dakle, oni, iako smo daleko i ne znaju mnogo o nama, osjećaju našu bol i imaju ogromne simpatije za BiH.

Kakva je ekonomska saradnja, može li se tu nešto više uraditi?

Kad poredite 2014. sa 2013. omjer robne razmjere je utrostručen. To je nešto što je veoma dobro s jedne strane, ali je s druge strane loše što je naša robna razmjena bila toliko niska da ni utrostručeni omjer robne razmjene nije podatak za pohvalu. Mi smo uradili mnogo da omogućimo izvoz, posebno municije, bh. kompanija u Pakistan, a nadam se da ćemo uskoro izvesti i nove kontingente municije.

O kojim ciframa se radi kada je u pitanju robna razmjena?

Nepuna četiri miliona KM i to sad kad je robna razmjena utrostručena. Prije toga smo imali robnu razmjenu oko milion KM godišnje i to je vrlo skromno. No, ako se nastave ovi trendovi, neće proći mnogo vremena, a moći ćemo reći da smo robnu razmjenu udesetostručili.

Humanitarna pomoć za BiH donirana od strane Pakistana
Humanitarna pomoć za BiH donirana od strane Pakistana

Koliko smo mi uopće interesantni Pakistanu u ekonomskom smislu?

Ono što ja želim Pakistancima objasniti jeste da ne gledaju BiH kao unikatno tržište, jer smo mi vrlo mali, posebno za jednu takvu zemlju. Pokušavam im objasniti da BiH gledaju kao posredno tržište za prodor na tržište EU. Izvoz iz BiH u EU je olakšan, i pakistanske kompanije bi mogle ovdje otvoriti svoja postrojenja, uvoziti u BiH poluproizvode, ovdje ih finalizirati i onda izvoziti dalje u EU kao bh. proizvode. Time bismo riješili dvije stvari, na obostrano zadovoljstvo: Pakistan bi pospješio izvoz, a mi bismo imali investicije i nova radna mjesta.

Šta pakistanska privreda može ponuditi BiH i EU?

Njihova tekstilna industrija je veoma interesantna, sportska industrija je vrlo razvijena. Pakistan ima vrlo jaku industriju medicinskih, posebno hirurških instrumenata, koje mi već uvozimo, ali preko njemačke po znatno skupljim cijenama.

Ima li proizvoda koje BiH može ponuditi Pakistanu?

U ovom trenutku to je namjenska industrija. Ali tu su razni metalni produkti i stvari vezane za drvnu industriju.

Postoji li neki zajednički nastup ambasada regiona u Pakistanu?

Nažalost ne, jer ni Srbija ni Ambasada Hrvatske ne egzistiraju u Pakistanu.