|

Nedić i Kamenica: U Washingtonu ćemo zastupati interese BiH

Nedić i Kamenica: U Washingtonu ćemo zastupati interese BiH
0
S
Sarajevo-x.com
23.3.2012. u 10:51
2
komentara
0

dijeljenja
Nedić i Kamenica: U Washingtonu ćemo zastupati interese BiH Mak Kamenica
Ekonomski forum Jugoistočne Evrope u Washingtonu, koji se održava od 26.do 28. marta u organizaciji Centra za Transatlantske odnose(CTR) SAIS pri Johns Hopkins Univerzitetu iz Washingtona, Američko-bosanske fondacije i Bečkog ekonomskog Foruma, okupit će diplomatski kor u Washingtonu, predstavnike vlade SAD-a i regije, predstavnike multilateralnih i finansijskih institucija te predstavnike privatnog sektora iz SAD-a i jugoistočno-evropske regije. Forum će ugostiti i dvojicu mladih, uspješnih ljudi iz BiH, ekonomistu Gorana Nedića i inžinjera elektrotehnike Maka Kamenicu, članove upravnog odbora Američko Bosanske Fondacije.
Gospodine Kamenica, objasnite nam detaljnije kakav je odnos Američko-bosanske fondacije sa Centrom za transatlantske odnose i koje ste zajedničke aktivnosti imali do sada?

Američko-bosanska fondacija je strateški partner Centra za Transatlantske Odnose, SAIS, pri Johns Hopkins Univerzitetu u Washingtonu. Kao što je poznato, u junu prošle godine Sarajevo je ugostilo regionalnu konferenciju o Zapadnom Balkanu na kojoj su se okupila značajna imena iz svijeta politike, civilnog društva, akademske zajednice, medija, te predstavnika SAD-a. SAD je predstavljao Phillip Gordon, pomoćnik državne tajnice Hillary Clinton. Ova konferencija predstavljala je novu inicijativu podrške bržem integriranju BiH i cijele regije Zapadnog balkana u transatlantske institucije (EU i NATO), a Američko-bosanska fondacija i SAIS su najavili follow-up aktivnosti koje se u ovoj godini već ostvaruju.

Gospodine Nediću, da li je bilo nekih dešavanja koja se tiču BiH, a prethodila su Ekonomskom Forumu Jugoistočne Evrope u Washingtonu?

U novembru prošle godine, na SAIS-u su gostovali Edin Saračević, mladi uspješni poslovni čovjek iz BiH koji živi i radi u Washingtonu (IT tehnologija), Mujo Selimović, direktor MIMS-a, te Svjetlana Cenić, nezavisna analitičarka iz Banja Luke, koji su uz Jennifer Brush tadašnju direktoricu odjela za jugoistočnu Evropu u State Departmentu i Marca Mantovanellija, savjetnika u Svjetskoj banci, razgovarali o modusima borbe protiv korupcije, razvoja privrede, i uopšte poticaja za ekonomiju naše zemlje. Ovim panelom najavljen je i Ekonomski forum jugoistočne evrope koji će se i održati u Washingtonu od 26 - 28 marta ove godine.

Kakve su ključne aktivnosti planirane u Washingtonu?

Poseban akcenat u radu foruma ce biti na jačanju poslovne saradnje naše zemlje sa Libijom. Predsjedavajući panela o Libiji će biti William Taylor, šef trazicionog ureda za Bliski Istok u State Departmentu. Pored toga u sklopu Ekonomskog foruma će biti biti predstavljana publikacija "Nedovršeni posao - Zapadni Balkan i Međunarodna Zajednica" koji je izdat u Brookings Institute u Washingtonu i SAIS-u. Planirane su prezentacije ove publikacije u Evropskoj komisiji u Briselu i u Beču, u suradnji sa Vienna Economic Forumom, te u glavnim gradovima naše regije.

Bit će upriličen i umjetnički program?

Naša fondacija će na svečanom otvaranju ekonomskog Foruma obilježiti i 20 godina nezavisnosti naše zemlje koncertom mladih umjetnika iz BiH. Ovaj program će biti direktno prenošen live stream-om na web portalu Johns Hopkins Univerziteta a očekuje se prisustvo brojnih medija iz SAD-a i naše regije. Koristim ovu priliku da se zbog kontinuirane podrške našim aktivnostima u promociji i razvoju BiH zahvalim BH Telecomu, Federalnom i Kantonalnom Ministarstvu za kulturu i sport, Sparkasse banci, Sarajevo osiguranju i drugima.

Ove godine se aktivnosti nastavljaju i u Sarajevu?

Da. Pored toga, Američko-bosanska fondacija i CTR organiziraju i nastavak rada organizacija civilnih društava regije, radionicom koja će se održati u Sarajevu od 15 do 17 aprila u suradnji sa Gradom Sarajevom, uredom Evropske Unije u BiH, te vodećim organizacijama civilnih društava regije. Cilj radionice je finalizacija izrade Manifesta Civilnog društva, koji će se prezentirati u Briselu, Washingtonu te značajnim centrima u Evropi sa ciljem organiziranije i jače podrške razvoju civilnih društava, demokracije i slobode misli u našoj regiji, kao preduvjetima za članstvo u EU.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...