DNS bio protiv
4

Nedeljko Čubrilović ponovo izabran za predsjednika Narodne skupštine RS-a

Piše: Er. M.
Nedeljko Čubrilović
Nedeljko Čubrilović
Nedeljko Čubrilović, uprkos protivljenju DNS-a, na današnjoj konstituirajućoj sjednici ponovo je izabran za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Bivši predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović nije dobio podršku DNS-a prilikom izbora novog predsjednika NSRS-a. Klub DNS-a je umjesto Čubrilovića predložio Duška Ivića za predsjednika NSRS-a.

Iz DNS-a su kazali da je prijedlog u skladu s odlukama nadležnih organa DNS-a i predsjednika DNS-a Marka Pavića. Ovakva odluka uslijedila je nakon žestokih turbulenacija unutar DNS-a koji je očito "digao ruke" od Čubrilovića.

Zastupnica DNS-a Spomenka Stevanović, koja od samog početka podržava Čubrilovića, kazala je da svaki zastupnik u NSRS-u djeluje u skladu sa svojom sviješću, zbog čega je iskoristila poslovničku mogućnost i odvojeno od stava DNS-a predložila Čubrilovića za predsjednika NSRS-a.

"Za predsjednika NSRS-a treba biti izabrana osoba s visokim moralnim i političkim kredibilitetom", rekla je Stevanović.

Prilikom glasanja Ivić nije dobio podršku entitetskih zastupnika (osam je glasalo za, jedan protiv, a 68 je bilo suzdržano). Za razliku od Ivića, za Čubrilovića je glasao 51 zastupnik, a 29 je bilo protiv.

Na osnovu glasanja Nedeljko Čubrilović izabran je za predsjednika desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske.