Projekti, novac...
30

Nedavno su pale teške riječi, ali su izgleda Uk i Duraković zakopali "ratne sjekire"

D. Be.
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk održao je jučer sastanak sa potpredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Ćamilom Durakovićem s kojim je razgovarao o nastavku uspješne saradnje i projektima koji imaju za cilj održivi povratak u RS.
Uk je istakao da je Kanton Sarajevo kroz više projekata i javnih poziva pomaže povratničku populaciju u Srebrenici, te najavio kako će ova praksa biti intenzivirana skorim uspostavljanjem Ureda za Srebrenicu.

Sagovornici su istakli značaj donošenja Zakona o Srebrenici kojim se Vlada KS obavezala da će svake godine izdvojiti 2 miliona KM na aktivnosti za održivi povratak, razvojne projekte i obnovu u Srebrenici, naglasivši da je Kanton Sarajevo primjer za druge kantone u smislu finansijske i svake druge podrške povratnicima u RS.

I tako su, čini se, potpuno zakopane "ratne sjekire" i potisnute teške riječi iz augusta prošle godine kada je Duraković burno reagovao nakon što je objavljena preliminarna lista udruženja kojima su odobrena sredstva za pomoć održivom povratku.

Izrazio je nezadovoljstvo time što su najveća sredstva za održivi povratak dobila udruženja sa sjedištem u Sarajevu, dok su ona u entitetu RS zanemarena. Zatim je naveo da mu premijer UK danima nije odgovarao na poruke te je odlučio da mu se obrati na ovaj način.

"Moj bivši prijatelj premijer se nije udostojio javiti, pa se javljam ja njemu danas", rekao je, između ostalog, Duraković obračajući se Uku.

"Napisao sam mu: ‘Pošto mi se ne javljaš ovako, nadam se da ćeš odgovoriti na javno saopćenje koje ću ubrzo poslati. Ja imam mandat i obavezu, mene su birali većinom povratnici. Napisao sam mu danas poruku, poslao link ove odluke i rekao da je to sramota i doslovce, narodski rečeno, napisao sam: 'Pa koga vi zajexxvate', evo ponovo te ja pitam koga vi zajexxavate”, kaže Duraković.

Nakon toga mu je stigla Ukova poruka:

"Premijer mi nakon 16 dana kaže, moj nadobudni premijer: 'Sramota kako se obraćate i pišete, možda je praksa ovakvog obraćanja i načina dodjela kakvog insinuirate bila u SDA'. Čovjek mene veže sa SDA, a ne zna da sam nezavisni politički aktivista", objašnjava Duraković.