Bariša Čolak
0

"Neće više biti bježanja iz jedne zemlje u drugu"

SRNA
Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je da skorim potpisivanjem izmjena i dopuna Sporazua o međusobnom izvršenju zatvorskih sankcija između BiH, Srbije i Hrvatske neće postojati mogućnost da neko dobije kaznu u jednoj, a onda pobjegne u drugu državu u regiji gdje ima boravište i državljanstvo i tako izbjegne zatvor.

" U slučaju bijega, država koja je izrekla kaznu zatražiće da se ona izvrši i osuđenik će morati izdržati kaznu u zemlji u kojoj se nalazi ili će se vratiti i državu u kojoj je osuđen", objasnio je Čolak.

On je naveo da je to veoma važno za pravdu na ovim prostorima, jer se počelo postavljati pitanje ima li smisla dalje izricati kazne ako će osuđenik pobjeći.

Čolak je za "Dnevni avaz" rekao da će sporazum sa Srbijom obuhvatiti i pitanje ratnih zločina što će, prema očekivanjima, riješiti dosadašnje probleme.

"Ako to riješimo, neće biti problema kao do sada. U BiH bi bilo suđeno za ratne zločine državljanima BiH i onima koji imaju dvojno državljanstvo, a nalaze se u BiH. Ako bi se osumnjičene osobe nalazile u Srbiji, a imaju dvojno državljanstvo i tamo su nastanjene, suđenja bi se vodila u Srbiji", objasnio je Čolak.

On je dodao da se, na ovaj način, ne bi raspisivale međunarodne potjernice za građane BiH iz Srbije i obrnuto, kao do sada.

On je rekao da Sporazum o izvršenju krivičnih sankcija ne znači da će države međusobno isporučivati svoje državljane, a neće moći biti izvršavane ni nepravosnažne presude. 
"Mogućnost zloupotrebe državljanstava i dalje postoji i postojaće sve dok ne budu dogovorena međusobna izručenja državljana", ocijenio je Čolak.

To znači, kako navodi "Avaz", da lica poput Ante Jelavića, koji je pobjegao u Hrvatsku, i Branimira Glavaša, koji se nakon nepravosnažne presude od 10 godina za zločine nad Srbima sklonio u BiH, mogu mirno nastaviti da žive.