{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neće biti predložena smjena Gorana Zubca

S
18.5.2015. u 17:34
18
111
Neće biti predložena smjena Gorana Zubca
18
Neće biti predložena smjena Gorana Zubca
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH nisu danas prihvatili da Vijeću ministara BiH bude upućen prijedlog za suspenziju ili smjenu direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zubca.
Prijedlog o suspenziji ili eventualnoj smjeni direktora SIPA-e Nezavisni odbor upućuje Vijeću ministara BiH koji ga odbija ili uvažava. Da bi prijedlog bio prihvaćen za njega mora biti sedam od devet članova Nezavisnog odbora.

Član Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enes Obralija u nekoliko navrata je pokretao inicijativu o suspenziji ili smjeni Zubca.

Inicijativa za suspenziju Zubca sa pozicije direktora SIPA- i ranije je pokretana i to u vrijeme kada je on bio samo optuženi, a ne i osuđenik, ali takav prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH nije usvojen na Nezavisnom odboru, te je "pao" zbog dva glasa protiv.

Zubac je 5. marta osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu, odnosno dvije godine uslovno, nakon što je proglašen krivim za nesavjestan rad u službi.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je odlučeno da članovi Odbora u roku od sedam dana dostave eventualne primjedbe na Prijedlog izvještaja o radu Odbora za 2014. godinu, kako bi se Nezavisni odbor o njemu odredio na narednoj sjednici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: