Krenuti ispočetka
24

Nebojša Radmanović: Zakon o vanjskim poslovima nije moguće popraviti amandmanima

F. H.
Screenshot: BHRT
Screenshot: BHRT
Državni zastupnik SNSD-a Nebojša Radmanović kazao je kako predloženi zakon o vanjskim poslovima nije moguće popraviti amandmanima.

Radmanović je kazao da je Zakon o vanjskim poslovima vrlo važan, a da je posebno važan u državi kao što je Bosna i Hercegovina. Zasmetalo mu je što sjednici nije prisutan niko od članova Predsjedništva koje je zaduženo po Ustavu za vanjske poslove niti iz rukovodstva Vijeća ministara BiH.

"U zakonu nije dovoljno dato značaja ravnopravnosti naroda u BiH, a znamo da je unutar ministarstva neravnopravnost, u DKP mreži ogromna neravnopravnost i da je to trebalo riješiti u ovom zakonu", kazao je Radmanović.

Naveo je i da prema prijedlogu zakona nije dovoljno zastupljen Predstavnički dom u ovom zakonu, te da se morao dati dodatni značaj Predsjedništvu i Vijeću ministara.

"Kada smo dobili zakon mislili smo da ga možemo popraviti amandmanima, kad smo detaljno pogledali vidjeli smo da je to nemoguće. Zakon mora ići od početka uvažavajući široku raspravu, uključivanje Predsjedništva i onih koji se razumiju u ovu tematiku", poručio je Radmanović.

Na kraju je zaključio da je Zakon došao šapatom i pozvao zastupnike da ne dozvole da ovakav zakon prođe šapatom.

Vijeće ministara je 11. maja usvojilo nacrt Zakona o vanjskim poslovima. kojeg je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova.