{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


(NE) Ukidaju se ispitni rokovi na Pravnom fakultetu?

U
USUS.ba
18.1.2003. u 15:57
0
0
(NE) Ukidaju se ispitni rokovi na Pravnom fakultetu?
0
(NE) Ukidaju se ispitni rokovi na Pravnom fakultetu?
Povodom novonastalih događaja vezanih za ukidanje ispitnih rokova na Pravnom fakultetu, te odluke Dekanata o uplati administrativne takse Udruženju studenata Prava u iznosu četiri KM, kao neizostavnom uslovu za ovjeru semestra, Glavni odbor Unije studenata Univerziteta u Sarajevu je na svom šestom sastanku razmatrao taj problem i donio zaključke koji su kao dopis upučeni Dekanatu Pravnog fakulteta i studentskoj asocijaciji USP.
U dopisu, koji je poslat 15.01.2003. godine, naglašeno je da odluke, donesene od strane Dekanata Pravnog fakulteta, teško i nedopustivo krše studentska prava i kao takve čine ogromnu štetu studentima. Ovakvu činjenicu Glavni odbor USUS-a je obrazložio u slijedećim stavovima:

- Odluka o ukidanju rokova u redovnim terminima nije u skladu sa važećim Zakonom (član 38. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo) i Pravilima Univerziteta (člana 145. Pravila Univerziteta u Sarajevu).

- Na osnovu dostupnih informacija vidljivo je da su ovom odlukom prekršena osnovna studentska prava, zagarantovana Zakonom i podzakonskim aktima, prvenstveno pravo na redovno polaganje ispita. Ovom nezakonitom odlukom više od 2 000 studenata Pravnog fakulteta dovedeno je u nezavidnu situaciju.

- Odluka Dekanata o uplati administrativne takse nema pravnog utemeljenja a i sama njena relizacija je nepropisna. Ovom odlukom se, također, krši osnovno ljudsko pravo zagarantovano ustavima BiH i Federacije BiH, pravo na udruživanje koje podrazumjeva i pravo na neudruživanje.

Ovim potezima studenti su ostali nezaštićeni i ugrožena je njihova pozicija. Ovi potezi ugrožavaju poziciju studenata, te je Unija studenata Univeriziteta u Sarajevu pozvana poduzeti određene mjere kako bi stala u zaštitu studenata i njihovih prava, jer Unija radi i postoji radi njih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: