Sven Alkalaj
0

"Ne traže se dodatne garancije za bezvizni režim"

SRNA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj demantovao je da se od BiH traže dodatne garancije u borbi protiv organizovanog kriminala kako bi za BiH bila odobrena liberalizacija viznog režima, koja je najavljena do kraja godine.

On je istakao da ne postoji bojazan da bi moglo doći do blokade u Njemačkoj, što se na neki način dešava u Francuskoj, prenosi BHT1.

Alkalaj je dodao da je Ministarstvo inostranih poslova BiH preduzelo sve neophodne aktivnosti kako do toga ne bi došlo.

"Nezavisne novine" objavile su da će, kako bi BiH bila odobrena liberalizacija viznog režima najavljena do kraja godine, dodatne garancije u borbi protiv organizovanog kriminala od vlasti BiH tražiti i Njemačka.

List navodi da su do ovih informacija došle diplomate BiH, o čemu je obaviješteno resorno ministarstvo, a preduzete su i diplomatske aktivnosti kako ne bi došlo do blokade u Njemačkoj, što se već na određen način dešava u Francuskoj.

Na osnovu informacija do kojih su došle diplomate, postoji bojazan da bi se francusko-njemačkoj blokadi mogle pridružiti Holandija, Belgija i Danska, ali su ambasadori dobili usmena uvjeravanja da će dati podršku BiH za viznu liberalizaciju.