Milorad Dodik
0

"Ne smije biti povlaštenih"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio je pismo svim pravosudnim institucijama u tom bh. entitetu u kojem navodi da u borbi protiv organiziranog kriminala ne smije biti povlaštenih, ni među zaduženima za sprovođenje zakona, policijom, tužiocima i sudijama.

"Borba protiv organizovanog kriminala, važan je faktor evropskih integracija, i nas, i svih zemalja regiona. U tom smislu, zahtijevam da pokažete spremnost i snagu da u taj obračun uđemo", naveo je Dodik u pismu.

On konstatira da, i pored zakonskih osnova, "nažalost, dosadašnji rezultati rada pravosudnih organe se ne vide dovoljno u javnosti, u kojoj postoji percepcija da u ovim institucijama postoje pojednici čiji rad nije dovoljno profesionalan i savjestan".

Traži da se takvi pojedinci identifikuju, "i zamijene" onima koji će adekvatno odgovoriti na izazove s kojima se suočavamo.

Navodi i da borba protiv kriminala i korupcije mora biti stalan proces u kojem nema predaha.

"Ta borba mora biti prisutna na svim nivoima i u svim institucijama, ali nikako ne smije da preraste u revanšizam bilo koje vrste, hajku, izvanpravno i izvanzakonsko djelovanje. Obračun protiv organizovanog kriminala i korupcije, iako permanentan, mora dobiti novu energiju, na svim nivoima, i u svim segmentima društva", navodi entitetski predsjednik.