Svečano u Ekonomskoj školi
0

Ne slavi se svaki dan 50. godišnjica mature

Sarajevo-x.com
Da drugarstvo iz školskih dana traje cijeli život potvrdilo je i današnje okupljanje u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu. Nekadašnji učenici ove škole obilježili su u klupama na svečanom času 50. godišnjicu mature, s radošću i sa sjetom razgovarali o uspomenama koje ni do danas nisu izblijedjele.

Kako kažu, tada se živjelo i školovalo u nekom ljepšem vremenu, ekonomski i socijalno stabilnom, u vremenu kada su nacionalne tenzije su bile ravne nuli.

U razgovoru za naš portal ispričali su kako su u vrijeme svog školovanja imali zagarantovanu sigurnost, znali su ako uče da će u životu napredovati i ostvariti svoje ciljeve, te imali mogućnosti kakve sadašnje generacije nemaju.

Nekadašnji maturanti Srednje ekonomske škole, od kojih su neki došli i iz drugih zemalja, smatraju da je školstvo u tim godinama bilo izvanredno, da se tražilo znanje i priznaju da su odmah po završetku školovanja bili sposobni da zauzmu radna mjesta i da obavljaju poslove.

Jedna od naših sagovornica kazala je kako noć uoči okupljanja starih prijatelja nije nikako spavala od uzbuđenja, bez obzira što se sastaju gotovo svake godine. Ipak je današnje okupljanje za njih bilo posebno jer, složit ćete se, ne slavi se svaki dan 50 godina mature.