Gorući problem
16

(Ne)realna priča o angažovanju vojske za rješavanje migrantske krize: Gdje su novac, oprema i obuka

Piše: S. H.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Predsjedništvo BiH danas će zasjedati i izjasniti se o predloženom zaključku na koji način rješavati migrantsku krizu. Željko Komšić odavno inicira angažovanje vojske, ali se s tim u vezi nameću brojna pitanja.
Tokom 2018. godine i Milorad Dodik je bio za angažovanje vojske u cilju rješavanja migrantske krize. Nakon izbora u Predsjedništvo promijenio je mišljenje i sada odbija bilo kakvu mogućnost da se angažuju Oružane snage BiH na granici sa Srbijom, odakle u BiH ulazi najveći broj migranata.

S druge strane, Željko Komšić je već poručio da se Oružane snage BiH trebaju angažirati. Najkritičnije stanje je u Unsko-sanskom kantonu, a državna granica je najpropusnija oko Bijeljine i Zvornika. Komšić predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi upotrebu i razmještaj vojno-policijskih, inžinjerskih, izviđačkih, kao i drugih postrojbi Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH.

Šta bi radile inžinjerske jedinice, šta bi vojska mogla uraditi ukoliko primijeti migrante u nelegalnom prelasku granice? Da li bi imali ovlasti hapšenja.

Predsjedništvo BiH je vrhovni zapovjednik OSBiH, a s obzirom na to da je za angažman vojske potreban konsenzus, teško je očekivati takvu odluku. S druge strane, Predsjedništvo BiH danas će se izjasniti o slijedećem zaključku: "Predsjedništvo Bosne i Hercegovine predlaže hitno održavanje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine budući da je Ustavom Bosne i Hercegovine propisana isključiva nadležnost institucija Bosne i Hercegovine kad je riječ o politici i reguliranju pitanja imigracije, izbjeglica i azila".

Vijeće ministara je jučer zasjedalo i usvojilo izvještaj o stanju migracija.

Kada je riječ o angažmanu vojske, nekoliko je pitanja koja su u ovom trenutku teško ostvariva, tj. šta bi vojska mogla i trebala raditi.

O pitanju migracija prije svega bi brigu trebale voditi sigurnosne agencije, uključujući policiju. Pitanje je koliko je vojska obučena za zaustavljanje migrantskog vala prema i kroz BiH, imaju li opremu, koliko je novca neophodno, s obzirom na to da budžet još nije usvojen i ključno, kako to zakon reguliše.

S druge strane, EU podržava jačanje Frontexa, odnosno službe za čuvanje vanjskih granica Evropske unije. Njihovim dodatnim angažmanom i ovih više od 9.000 migranata teško bi moglo napustiti BiH i domoći se dugo očekivane Zapadne Evrope.