BiH
1

Ne postoje razlozi za proglašenje epidemija u FBiH

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ne postoje razlozi da se na teritoriji Federacije BiH proglasi bilo kakva epidemija, jer da ima povećanog stepena nekih oboljenja širih razmjera o tome bi morali obavijestiti javnost i ne bi smo smjeli bilo šta kriti, istakao je u izjavi za Anadoliju dr. Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. 

On je naveo kako opasnost od epidemija postoji, uzrokovanih nesigurnim stanjem vodosnabdijevanja, lične higijene i ishrane, te da su evidentirani samo izolovani slučajevi pojedinih oboljenja kao što je slučaj sa šugom u prihvatnom centru OS BiH u Dubravama kod Tuzle. 

"Na sreću nema pogoršanja epidemiološkog stanja u Federaciji BiH. Nismo evidentirali bilo kakve situacije koje bi dovele i zahtijevale da se proglasi epidemija uzrokovanih zbog nedostatka pitke vode ili drugih slučajeva. Pojedina oboljenja koja smo registrovali kao izlovane slučajeve u većoj ili manjoj mjeri bi se pokazala i da nije nastala aktuelna situacija", naglasio je Ler. 

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH upozorava građane na područjima na kojima se povukla voda koja se tu pojavila usljed poplava na opreznost kod korištenja vode za piće koja mora biti flaširana, ili "popravljena" tamo gdje je to moguće hlornim preparatima ili prokuhavanje.

Upozorenje stanovništvu važi i da prilikom uklanjanja mulja i plavnih nanosa obavezno koriste čizme, rukavice i maske zbog opasnosti od bakterijskih oboljenja.