Nakon odluke Vlade FBiH
9

Ne podržavaju svi uvrštavanje COVID-a na listu profesionalnih bolesti, za neke je to trošak

E. M.
Direktor zeničke bolnice Rasim Skomorac se protivi (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Direktor zeničke bolnice Rasim Skomorac se protivi (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Nakon što je koronavirus uvršten na Listu profesionalnih bolesti s ciljem zaštite i beneficije zdravstvenim radnicima, reakcija je stigla iz Kantonalne bolnice Zenica gdje smatraju da je ovo nepovoljno opterećenje za zdravstvene ustanove.

S obzirom na veliki broj oboljelih od koronavirusa, od čega više od 200 zdravstvenih radnika, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača uvrstio je koronavirus na Listu profesionalnih bolesti u FBiH. Ljekari koji su u proteklom periodu obolijevali od koronavirusa bili su uskraćeni za topli obrok i određeni procenat plaće iako su oboljeli na radnom mjestu, a novu odluku pozdravili su mnogi.

Međutim, s druge strane, direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac smatra da je navedena odluka nepovoljna za ionako opterećene budžete zdravstvenih ustanova.

"Navedena odluka će, s obzirom na izloženost i broj zdravstvenih radnika koji obolijevaju od koronavirusa, biti nepovoljna po ionako preopterećene budžete zdravstvenih ustanova. Nažalost, o ovome nisu vođene nikakve prethodne konsultacije sa zdravstvenim ustanovama i direktorima", kazao je Skomorac te dodao:

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Ovakve odluke u jeku pandemije, kada se svi mučimo s osiguranjem osnovnih potreba, neće ni na koji način doprinijeti konsolidaciji zdravstvenih ustanova, već suprotno. Svi trebamo zajedno tražiti način da pomognemo zdravstvenom sistemu i radnicima u zdravstvu, ali se ovim sav teret liječenja stavlja na zdravstvene ustanove bez konkretne pomoći nadleznih nivoa vlasti".

Sve je uslijedilo nakon što su nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva dostavili Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike inicijativu za svrstavanje Covid-19 oboljenja izazvanog SARS-CoV-2 na ovu listu.