BiH
0

Tropske vreline u BiH: Moguće štete i ljudske žrtve

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na području cijele BiH danas je izuzetno toplo, a temperature izmjerene u 14 sati iznosile su i do 35 stepeni Celzija u Mostaru, Stocu i Trebinju.

Područja kao što su regije Banje Luke, Mostara, Prijedora i Višegrada su naročito izložena toplotnom udaru, a meteorolozi upozoravaju da su na tim dijelovima moguće štete i ljudske žrtve, ukoliko se građani ne budu pridržavali uputstava i ukoliko se budu prekomjerno izlagali suncu.

Temperatura izmjerena u Bihaću u 14 sati iznosila je 34 stepena, Banjoj Luci, Prijedoru i Zenici 33, Bijeljini, Bugojnu, Goraždu, Gradačcu, Livnu i Tuzli 31, Sarajevu i Zvorniku 30, Ivan Sedlu i Kupresu 26 i Bjelašnici 15 stepeni. U jedinom bh. gradu na morskoj obali - Neumu, temperatura je iznosila 27 stepeni.

Kako je za Klix.ba rekao meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Ibrahim Hadžismajlović, očekuje se da će do 16 sati temperature biti više još za koji stepen.

Međutim, maksimalne temperature se očekuju u nedjelju i ponedjeljak, dok se od sredine naredne sedmice očekuje blago zahlađenje.