{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne iskorištavajte životinje za eksperimente

F
22.4.2010. u 14:32
0
0
Ne iskorištavajte životinje za eksperimente
0
Ne iskorištavajte životinje za eksperimente
Povodom Svjetskog dana laboratorijskih životinja, aktivisti udruženja "Prijatelji životinja" najavili su za 24. april performans na jednom od centralnih gradskih trgova u Sarajevu kojim žele poručiti ljudima širom svijeta da ne iskorištavaju životinje za pokuse.
"Stigli vanzemaljci u Sarajevo" naziv je te manifestacije u čijem će toku članovi udruženja dijeliti edukativne letke i informirati građane o alternativama koje mogu poslužiti umjesto eksperimenata na životinjama.

"Sarajevski aktivisti će pažnju skrenuti performansom kojim dočarava život u laboratoriju, s porukom: Šta bi se dogodilo kada bi vanzemaljci došli na zemlju? Molili bismo ih za milost? Strpali bi nas u kaveze i na nama vršili pokuse?", saopćeno je.

Mnogi ljudi zbog nedovoljne educiranosti te velike finansijske moći i marketinške manipulacije farmaceutske, kozmetičke i drugih industrija, koje provode pokuse na životinjama, smatraju da su pokusi na životinjama nužni.

Međutim, ne samo da su etički neprihvatljivi i potpuno nepotrebni, već i naučno nepouzdani, a postoje mnogo bolja alternativna rješenja, navode aktivisti udruženja "Prijatelji životinja".

Alternative testiranju na životinjama djelotvorne su i pouzdane, kako za kozmetiku i proizvode za domaćinstvo, tako i za medicinska istraživanja.

U većini slučajeva ispitivanja tim drugim metodama kraće traju, koštaju svega djelić onoga sto se troši na eksperimente sa životinjama i nisu ovisna o specifičnostima vrste koje otežavaju ili onemogućavaju primjenu na drugu vrstu, saopćeno je iz Udruženja "Prijatelji životinja" koje će Svjetski dan laboratorijskih životinja obilježiti skupa sa stotinama organizacija širom svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: