BiH
0

NBS: Ogorčeni smo što je našu zemlju Saudijska Arabija stavila na crnu listu sa Izraelom

FENA
Narodna bošnjačka stranka izražava svoje ogorčenje ignoriranjem činjenice od zvanička BiH da je Saudijska Arabija stavila BiH na crnu listu zemalja, uz Izrael, za svoje građane.

Smatramo to opravdanom rekacijom Vlade Saudijske Arabije, nakon višegodišnjeg medijsko policijskog progona i anatemisanja Arapa u BiH, kaže se u saopćenju NBS-a koje potpisuje predsjednik Nedžad Latić.

Nakon što je Alijansa za promjene pokrenula hajku, uhapsila, kidnapovala, nezakonito isljeđivala i prisluškivala građane porijeklom iz islamskog svijeta, pod izgovorom borbe protiv terorizma, zatim uvela vize za građane Saudijske Arabije, nije se mogla ni očekivati drugačija reakcija saudsijkih vlasti. Nijedna evropska zemlja, pa čak ni SAD, nisu tako restriktivno djelovale prema državljanima Saudijske Arabije.

Stoga zahtjevamo od nadležanih državnih organa, pa i Islamske zajednice, da se htino otklone ovakvi nesporazumi u diplomatskim odnosima s jednim od najodanijia prijatelja BiH, ali i sa jednom ekonomskom velesilom kakva je Saudijska Arabija. Njeni građani su dobrodošli u BiH, navodi se u saopćenju NBS-a.