U toku pregovori
51

Nazire se nova vlast KS: ZNG-u visoko obrazovanje, finansije za Hodžić, Sarajevogas za Lemezana

B. R.
Izgledna nova parlamentarna većina u Kantonu Sarajevo (Foto: I. L./Klix.ba)
Izgledna nova parlamentarna većina u Kantonu Sarajevo (Foto: I. L./Klix.ba)
Na jučerašnjem sastanku Trojke (NiP, SDP, NS), stranke Za nove generacije (ZNG) i dvoje nezavisnih kantonalnih zastupnika nije postignut konačan dogovor o prekompoziciji Vlade Kantona Sarajevo. No, nazire se šta bi prekompozicija trebala značiti.

Kako saznaje Klix.ba, učesnici sastanka usaglasili su se da ove sedmice nastave pregovore o prekompoziciji izvršne vlasti. Izvjesno je da SBiH više neće biti dio vlasti nakon prekompozicije.

ZNG, čiji je zastupnik Damir Marjanović, trebao bi predložiti novog ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade. To znači da će Pavle Krstić biti razriješen dužnosti ministra za visoko obrazovanje, a za ovu funkciju predložio ga je NS.

Nova ministrica bi trebala biti Maja Arslanagić-Kalajdžić, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA).

Nezavisna zastupnica Admela Hodžić, koja je nedavno istupila iz SBiH, predložit će novog ministra finansija. Trenutno je to Emir Dedović iz SBiH. Nezavisni zastupnik Redžo Lemezan, koji je nedavno istupio iz NS-a, predložit će upravu preduzeća Sarajevogas.

NiP bi trebao predložiti novog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, a trenutno je ministar Almir Bečarević iz SBiH.

U Trojci nemaju isto mišljenje kada je u pitanju dinamika pregovora. Dio smatra da treba biti oprezan u prekompoziciji Vlade KS, dok dio smatra da to treba uraditi čim prije.