BiH
3

Nazif Mujić: Dolazim na SFF, iako vikendima još sakupljam željezo

Anadolija
Nazif Mujić nakon povratka iz Berlina (Foto: Klix.ba)
Nazif Mujić nakon povratka iz Berlina (Foto: Klix.ba)
Nazif Mujić, glavni glumac u filmu Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza", koji je nagrađen berlinskim Srebrenim medvjedom, u petak će, kako kaže, ponovo započeti svoje putovanje do zvijezda i natrag.

Mujić će sa kompletnom porodicom na otvaranju 19. Sarajevo film festivala (SFF), u petak 16. augusta, ponovo kročiti na crveni tepih, jer njegov film otvara SFF.

Odavno je Nazif završio svoje "prvo putovanje do zvijezda i natrag", pa sad, vikendima, kada bi trebao odmarati od posla u komunalnom preduzeću Rad u Lukavcu, nedaleko od Tuzle u BiH, opet sakuplja željezo.

"Dolazimo u Sarajevo svi, uključujući i malog Danisa", rekao je u izjavi za agenciju Anadolija Nazif Mujić, uoči početka 19. SFF-a, koji će otvoriti film bh. oskarovca Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza", priča o najtežem periodu života porodice Mujić.

"Doći ćemo na festival u Sarajevo, iako slobodno vrijeme, slobodne dane, provodim u sakupljanju željeza. Valja prehraniti porodicu", kaže Mujić, podsjećajući da čini sve da ne dođe u poziciju da mora prodati berlinskog 'medu'.

Lako se Mujić vratio životu uz kolica za sakupljanje željeza i neprimjećivanje od okoline. Kako je rekao reporteru agencije Anadolija, njegov put do zvijezda dosegao je vrhunac u Berlinu, ali je medijska pažnja, a samim tim i pažnja okoline, već nakon dva mjesaca u potpunosti nestala.

Najbolji evropski glumac radnim danima, umjesto od festivala do festivala, putuje od naselja do naselja sakupljajući smeće na poslu, kojim je zadovoljan, iako kaže da plata u posljednje vrijeme i nije bila baš redovna. No, porodica se mora prehraniti.

Iako je u posljednjih godinu ili nešto više prošao kroz turbulentan period, Nazif Mujić, "berač željeza", ostao je isti čovjek. "Srebreni medo", kako Mujić odmilja naziva nagradu iz Berlina, krasi njegov skromni dom, ali mu u životu, kako tvrdi, nije donio neke dramatične promjene.

Nazif Mujić nagrađen je Srebrenim medvjedom na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Mujić je godinama izdržavao svoju porodicu sakupljajući željezni otpad u okolini Tuzle. Žive u skromnim uslovima u romskom naselju Svatovac.

Pošto nije imao zdravstveno osiguranje, život Mujićeve supruge Senade bio je doveden u pitanje zbog odbijanja ljekara da joj pruže pomoć, jer nije imala zdravstvenu knjižicu. O ovom slučaju Tanović je snimio film.