Kultura
1

SFF: Novinari pogledali "Epizodu u životu berača željeza"

FENA
Press projekcija (Foto: FENA)
Press projekcija (Foto: FENA)
Film "Epizoda u životu berača željeza" reditelja i scenariste Danisa Tanovića prikazan je danas na press projekciji u Narodnom pozorištu, prije večerašnjeg zvaničnog otvaranja 19. Sarajevo film festivala.

Ovim filmom, koji je na Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu osvojio dva Srebrna medvjeda, večeras će paralelnim projekcijama u Narodnom pozorištu i Otvorenom kinu zvanično i biti otvoreno ovogodišnje izdanje najveće regionalne filmske smotre.

Film u fokusu ima romsku porodicu, bračni par Nazifa i Senadu Alimanović, pokazujući samo mali segment njihovog svakodnevnog preživljavanja. Za život svoje porodice i dvoje male djece Nazif zarađuje sakupljajući i prodajući željezo.

Reditelj ovim ostvarenjem otvara iznimno važno pitanje - diskriminaciju manjina u BiH, posebno romske populacije, o čemu se u bh. javnosti malo zna i govori.

U ovom slučaju Senadi Alimanović je nakon jakih bolova u stomaku utvrđeno da nosi mrtav plod, zbog čega joj je bila nužna hitna operacija za koju su joj tražili veću sumu novca. Kako nije imala zdravstveno osiguranje sva vrata u zdravstvenim ustanovama su joj bila zatvorena, iako joj je u pitanju bio život.

Ovo ostvarenje Danisa Tanovića progovara o nevjerovatnoj surovosti društvenog sistema u kojem nema milosti ni za životno ugrožene osobe. Čak ni socijalna služba u ovom slučaju nije mogla pomoći.