BiH
0

Navršava se pet godina od prve dženaze u Potočarima

FENA
Udruženje građana „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ podsjeća da je prošlo pet godina od prve dženaze u Potočarima 31. marta 2003. godine, kada je više od 600 njihovih najmilijih, ubijenih u genocidu počinjenom u Srebrenici, našlo svoj smiraj.

U saopćenju Udruženja se navodi da su tog dana, iako skrhani bolom, osjećali malu dozu zadovoljstva. Činilo se da su se njihovi problemi počeli rješavati. Ipak, dodaje se, pet godina nakon tog događaja suočavaju se sa istim problemima, koje niko ne rješava.

„Proces identifikacije naše djece je spor, majke ubijenih Srebreničana svakodnevno se susreću sa dželatima svoje djece, još uvijek nas 'čuva' policija koja nas je ubijala, još uvijek negiraju genocid i Srebrenicu spominju samo u političkim igrama“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će se na petu godišnjicu od prve dženaze u Potočarima na mezarju njihove djece naći napaćene majke sa osjećajem da su zaboravljene i izigrane.

„Na petu godišnjicu od prve dženaze u Srebrenici jasno se može vidjeti kome je iskreno stalo da se srebrenički genocid ne zaboravi i ko istinski suosjeća s nama. Političari, međunarodni zvaničnici, razne institucije vlasti...svi polažu ispit. Hoće li se sjetiti ili ne? Da li im je srebrenička suza bitna samo da bi lakše došli do svojih ciljeva“, pitaju se, između ostalog, u saopćenju Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.