{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nauka bez politiziranja: Institut za historiju predstavio devet naučnih izdanja

F
21.12.2015. u 13:17
147
3
Nauka bez politiziranja: Institut za historiju predstavio devet naučnih izdanja
147
Predstavljanje pet knjiga i četiri naučna časopisa Instituta za historiju u Sarajevu koja su objavljenja u 2015. godini održano je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.
Predstavljene su knjige "Političko nasilje u BiH" autora Enesa Omerovića, "Mjesto i uloga Hrvatskog kulturnog društva Napredak u društvenom životu Hrvata BiH između dva svjetska rata" autora Tomislava Išeka, "Tragovima naših komšija: Jevreji u BiH i holokaust" autora Anise Hasanhošić i Rifeta Rustemovića i "Srebrenica nakon genocida" autorica Lare J. Nettelfieid i Sarah E. Wagner. Također, predstavljena su i četiri časopisa "Prilozi" broj 43. i 44 te "Historijska traganja" broj 14 i 15.

"Predstavljanje knjiga govori o širini tema kojima se bavimo, kao što je političko nasilje, sudbine Jevreja, Hrvata, Bošnjaka i Nijemaca, ali predstavlja i našu spremnost za saradnju s institucijama izvan BiH", kazao je Feni direktor Instituta Husnija Kamberović.

Ono što je zajedničko kod svih izdanja je, dodao je Kamberović, visoki naučni pristup i kriteriji, što je i ključna stvar.

"Trudimo se da naše knjige i časopisi imaju naučnu dimenziju bez ikakvog politiziranja", naglasio je.

Dodao je da je danas predstavljen i časopis "Prilozi br. 43", objavljen krajem 2014. godine, a koji predstavlja dio referata s Konferencije "100 godina od početka Prvog svjetskog rata" koja je prošle godine u julu održana u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: