Komentari (95)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Trebamo biti ponosni na naslijedje koje su nam nasi preci bogumili ostavili.To je jedna od stvari po kojoj smo jedinstveni!
Pokaži mi to nasljedstvo u materijalnom ili duhovnom smislu?
@tetakStipe , postoje spomenici a dokumenti , kao " knjige necastive" , su uglavnom spaljeni od inkvizicije, od onih u koje ti vjerujes.
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
Bošnjaci nisu sačuvali NIJEDNU tekovinu Bosne u koju se kunu, a onda organizuju naučne skupove u kojima pričaju mitomanske šupljake. Dakle, prije okupacije od strane Turaka stanje ovdje: Ime Vlatko-pismo ćirilica (bosančica, zapadna ćirilica)-vjera hrišćanstvo Današnje stanje: Ime Suljo - pismo latinica - vjera Islam Baš je borba Bošnjaka za Bosnu bila "grčevita". :p
...pa kad je dobar dio pravoslavnih Bošnjaka i katoličkih Bošnjaka izdao rođenu državu i priklonuo se susjedima ,svetosavskom velikosrpskom pravoslavlju .
Modernizacija i evolucija a Bosna opstaje i opstati će, ko je kriv pravoslavcima i katolicima iz Bosne što su se posrbili i pohrvatili ?...
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Specifikum je i da su objekti "bosanske crkve" bili pravljeni od sladoleda, posto nema nijednog dokaza, strukture svestenstva, imena i prezimena poglavara te "crkve", sve se istopilo do danas. Pa da su pravljeni objekti od kartona, neki bi ostao negdje.
Naavno da postoji,od ugarskih i rimskih dokumenata,do povelja poglavara crkve bosanske. Samo ko hoce citati.
Bosanska crkva nikad nije postojala, kao ni drzavnost Bosne. Jedina istorijski dokazana drzavnost na ovim prostorima je ona srpska iz 19-og vijeka, ako cemo po cinjenicama. Ako cemo po braci Grim, onda su postojale i bosanska Crkva i bosanska "drzavnost". Nego, ako je vec postojala bosanska Crkva, kako nemamo nista sacuvano o njoj, nijedan jedini materijalni dokaz, imena starjesina i duhovnika te crkve?
Dalje, Tvrtko, Kulin-ban, Husein, Benjamin Kalaj nisu nikakv dokaz drzavnosti ovog prostora, neka meni neko navede bosanskog predsjednika/kralja/cara iz 19-og ili 20-og vijeka? A ovo sto se baljezga da su crkva bosanska i Islam slicni, to je otprilike kao da kazete da su slicni bogomoljka i azijski slon.
@Banderas Pa i dobrica cosic je priznao da samo lazete
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
svi nešt naglabaju bogumili vako bogumili onako a nemaju dva ocuvana papira iz te proslosti koja mogu detaljno objasniti stanje na terenu. toliko o nasem stepenu civilizacije kad nemamo makar citavu knjigu koja zapisuje desavanja iz tog perioda. bosnje glupi kao sto jesu gaje neke mitomanske fantazije ( identicno kao srbi) ko su bili stanovnici ovog podneblja i kako i zasto su prelazili na islam pod turskom cizmom.
da nastavim....migracije u zadnjih hiljada godina su bile velike. dolazili su ovdje ljudi iz cijelog otomanskog carstva da se nasele a isto domicilno stanovnistvo selilo se u druga carstva i nije realno govoriti da su bosnje ili bilo ko istinski starosjedioci ovih prostora. sigurno ih ima ali ne u velikom procentu kao sto mitomani bosnje (identicno kao i srbi) vole da sanjaju.
@SarmantniMunib Nadaj se, te lazi pricaj po seoskim okupljanjima uz logorsku vatru i litru izuvace.
Ono kad ti Muhamed Nametak,Enes Dedić,Nedim Rabić pričaju o crkvi u Bosni a Bakir Izetbegović ih podrži...
Onaj tko u svom identitetu nema nikakve poveznice sa srednjovjekovnom Bosnom jasno je da se kao utopljenik za slamku hvata. Ali svi znamo da utopljenika slamka ne spašava.
Izgleda da su se u ta neka vremena Bogumili borili protiv pritiska katoličke i pravoslavne crkve a onda su po dolasku Turaka preuzeli islam i pokazali srednjak i jednim i drugima. Ipak, tada je počelo njihovo prokletstvo, postali su sluge i narod sa izgubljenim identitetom i karakterom. Tek su se 90-tih neke stvari počele da mijenjaju jer ih je muka natjerala na to.
komber , ne izgleda, nego je upravo tako.
Bogumili i krstjani Crkve bosanske nisu jedno te isto. Bogumili su tek mala neznatna sekta koji nemaju veze sa Crkvom bosanskom. Identifikacija Crkve bosanske s bogumilstvom je uglavnom tek plod pustih želja. Inače i prije samog dolaska Turaka Crkva bosanska se raspala i ugasila, pa niti su bogumili niti pripadnici Crkve bosanske mogli preći na islam.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Za ponovno osnivanje Crkve Bosanske!!!!
Za nasu vjeru, nase pismo - Bosancicu, za nase nadgrobne spomenike, za nas!
@MCCCLXXVII Aludiraš na "vašu vjeru" hrišćanstvo? Zanimljivo :)
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Bosanska crkva i stecak je evropski unikat
@chuklja Toliko je unikatna da ne postoji nijedan njen trag. Neka bogomolja, crkva, iskopina? Koji krst je koristila, pravoslavni, katolički, Petrov, André jin ili neki peti? Kontam, ako je već bila hrišćanska, morao je simbol biti krst. Koliko svetiu tajni je imala, da li se su se neke (recimo krštenje) moglo ponoviti... Mislim, to su osnovne stvari koje se znaju za svaku hrišćansku crkvu...
Daj mi reci kako se kralj Tvrtko križao (krstio) na bogumilski način? Valjda se od nenine pranene prenosilo sa koljena na koljena kako se na vaš stari bogumilski način molilo i krstilo? Može i na način krstjana Crkve Bosanske jer bogumili i krstjani Crkve bosanske nisu jedno te isto?
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Kljucno je to da su se na sve moguce nacine suprostavljali katolicanstvu i pravoslavlju. Najvise dodirnih tacaka sa islamom
Vatikan je progonio Crkvu bosansku i clanove smatrao nevjernicima. Pametnom dosta
:))
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
treba ponovo osnovat crkvu bosansku
@amer_c Treba, ja cu iz patriotizma biti medju prvim clanovima!!