BiH
0

Naučite jahati u "Zemlji prijateljstva i mira"

Klix.ba
Svi koji žele naučiti jahati mogu to učiniti u Fonadciji "Zemlja prijateljstva i mira" koja se nalazi u Rakovici.

Fondacija, koju je 2011. godine osnovao Jean-Claude Carreau čiji je sin Gilles kao pripadnik francuskog bataljona u sastavu mirovnih snaga UN-a izgubio život 1995. predvodeći konvoj humanitarne pomoći građanima Sarajeva, obnovila je krov hale za treniranje koji je srušen u februaru pod velikom količinom snijega.

Fondacija pruža časove jahanja za djecu i odrasle, a moguć je i odlazak na izlet u Uzgajalište jelena lopatara koje je udaljeno 20 minuta od jahačkog centra.

Osim časova jahanja, Fondacija organizuje edukativne seminare koje vode renomirani predavači iz Francuske, Velike Britanije i Srbije.

Škole jahanja i zimski kampovi se redovno održavaju. Tokom ljeta u školi jahanja djeca imaju mogućnost da pokažu usvojeno znanje i polože odgovarajući nivo pod vodstvom instruktorice Ramije Mujić, koja je svoju obuku uspješno prošla u Francuskoj gdje se i takmičila te stekla licencu nivoa 7, što je međunarodno priznata diploma instruktora jahanja.

"Cilj ove Fondacije je kontinuirani rad tokom čitave godine, jer i sami znamo da jahanje nije sezonski sport kao što mnogi misle", kazala je Ena Fejzović, dugogodišnja članica Fondacije.