BiH
12

NATO u Sarajevu održava konferenciju o značaju društvenih medija

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dvodnevna konferencija pod nazivom "Društveni mediji: Šta oni znače za partnerske zemlje” otvorena je danas u hotelu ”Evropa” u Sarajevu.

Organizatori konferencije su Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i NATO Sjedište u Briselu.

Konferencija je prilika da se razgovara o najnovijim trendovima u vezi sa društvenim mrežama u NATO partnerskim zemljama, inovativnim komunikacijama u kriznim područjima, upotrebi društvenih mreža od medija, kao i perspektivi predvodnika u ovom području, kao što su Facebook i Google, o najboljim praksama integracije društvenih medija i vladinih komunikacija.

Učesnike konferencije pozdravili su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Ted Whiteside.

Izetbegović je u izjavi medijima kazao da je ovo prvi skup koji nije organizovan u zemlji članici NATO-a, nego u zemlji koja je partner.

"To je jedno stanovito priznanje BiH, mislim da smo ga zaslužili našim aktivnim učešćem u misijama mira diljem svijeta, koje organizuje NATO i UN. Ovo je priznanje BiH kao jednom pouzdanom partneru na kojeg se računa", kazao je Izetbegović.

On je napomenuo kako više od 900 miliona ljudi živi u zemljama koje su članice NATO-a te da je to 13-14 posto globalnog stanovništva.

"To su dobro organizovane, sigurne zemlje. To je, faktički, jedno elitno društvo zemalja i tu BiH treba da uđe", pojasnio je Izetbegović.

Govoreći putu BiH ka članstvu u NATO-u, Izetbegović je podsjetio da je takve odluke Predsjedništvo BiH donijelo prije 11 godina, a zatim su potvrđene 2009. godine, kada je BiH dobila jednostavan uslov, da uknjiži kao državnu imovinu više od 60 lokacija, koji ni četiri godine nakon toga, nije ispunjen.

"To je jedan od razloga u zaostajanju ekonomije u BiH. Poruka da je BiH članicom NATO-a, da je to jedna sigurna zemlja, da se u nju može investirati, vodila bi intenzivnom investiranju i ulasku stranog kapitala, zapošljavanju u BiH, iako smo imali zastoj zahvaljujući nekim neodgovornim ljudima u BiH", kazao je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

Prema njegovim riječima, postoje odluke Predsjedništva i Ustavnog suda BiH u vezi sa državnom imovinom koje treba provesti.

"Danas imamo konferenciju koja će razmatrati jedan veoma uticajan fenomen društvenih mreža koje su dramatično uticale na stvarnost u nizu zemlja posljednjih godina. BiH još nije odredila svoju politiku. Zemlje članice i zemlje partneri imaju različite politike u vezi s tim, korištenjem društvenih mreža unutar samog NATO komuniciranja", pojasnio je Izetbegović.

Prema riječima zamjenika pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Teda Whitesidea, NATO je čvorište partnerstva i danas se ne može ni zamisliti Savez bez partnerstva.

"Ovo je prvi put da je NATO organizovao neki skup na ovu temu u zemlji koja nije članica NATO-a, dakle, koja je partner NATO-u. Izabrali smo BiH za organizaciju ovakvog skupa zato što smo primijetili da ovdje zaista postoji istinski interes za ovu temu među političarima i diplomatama", pojasnio je Whiteside.

Kako je kazao, važno je da se vidi kako se uopšte društveni mediji i mreže mogu koristiti na mudar i pametan način, posebno kada se govori o odbrambenoj i sigurnosnoj politici. Prema riječima Whitesidea, društvene mreže, kao sredstvo komunikacije, u budućnosti će imati sve veći značaj u područjima koja se tiču sigurnosne politike.

"To će biti način na koji ćemo moći razgovarati sa ljudima o rizicima i izazovima koji su pred nama te kako ćemo se sa njima nositi. Smatram da je ovaj seminar jedan dobar početak u tom pogledu", poručio je Whiteside.

Govoreći o krizi u Ukrajini, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a je kazao kako smatra da kriza u Ukrajini nema nikakvog direktnog uticaja na partnerske odnose NATO-a sa BiH i drugim zemljama.

"Mislim da ta kriza neće imati direktnog uticaja na sam proces učlanjenja tih zemalja", pojasnio je Whiteside.