BiH
0

Konferencija u Sarajevu: Zbog krize u Ukrajini članstvo u NATO-u je prioritet BiH

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bosna i Hecegovina  je u jednoj vrlo delikatnoj situaciji kada je u pitanju proces euroatlantskih integracija, a naročito ulazak u NATO, kazao je predsjednik Savjeta Atlanske inicijative i profesor na Fakultetu političkih nauka u sarajevu Nerzuk Ćurak obraćajući se medijima na današnjoj jednodnevnoj konferenciji "NATO i Jugoistočna Evropa: Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska".

“Imajući u vidu novu varijablu sigurnosti koja se pojavila sa krizom u Ukrajini pitanje ulaska BiH u NATO pojavljuje se kao najvažnije vanjskopolitičko pitanje za BiH. Nažalost, mi smo taoci naših nacionalističkih elita koje koriste neupravljivu, zarobljenu državu u kojoj je proces donošenja odluka onemogućen tako da već nekoliko godina imamo ozbiljan zastoj kada je u pitanju ulazak u NATO”, pojasnio je Ćurak.

On je podsjetio i na to da je Predsjedništvo BiH prije nekoliko godina konsenzusom donijelo odluku o ulasku BiH u NATO, a nekoliko godina poslije toga veliki broj građana i ne zna da postoji jedna takva odluka.

“Mi smo sada u jednoj situaciji da smo ovisnici od drugih faktora. Prije svega, mi smo ovisnici od toga da li NATO želi da primi jednu zemlju u kojoj je proces donošenja odluka krajnje diskutabilan, u svoje okrilje, a sa druge strane smo limitirani ponašanjem Srbije na tom putu”, kazao je Ćurak.

Prema njegovim riječima, Srbija pokazuje odlučnost za ulazak u EU ali uopće ne izražava jasan stav o tome da li želi u NATO.

"Ako se Srbija ne odluči za ulazak u NATO onda su šanse BiH u tom smislu smanjene. Zato što je proces donošenja odluka u BiH  takav da su entiteti ključni, a entitet RS će, po mom uvjerenju, pratiti ono što odluči rukovodstvo Srbije kada je u pitanju ulazak u NATO", kazao je Ćurak.

Kako je ocjenio, to je jedna frustrirajuća pozicija.

Konferencija se održava u organizaciji Atlantske inicijative, a u saradnji sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Ana Radivilova iz ambasade SAD-a u BiH kazala je danas da je za američku vladu jedan od najbitnijih ciljeva integracija BiH u NATO.

"Integracija prema NATO-u će donijeti BiH i sigurnost i stabilnost ali i ekonomski razvoj koji ovoj državi treba", pojasnila je Radivilova.

Prema njenim riječima, američka vlada i sada i prije ali i u budućnosti je privržena da pomogne BiH da ide prema NATO-u.

"Mi svi čekamo da političari u BiH stignu do nekog dogovora ali ne možemo samo čekati", pojasnila je Radivilova.

Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije iz Beograda kazala je danas da Srbija nema politiku pristupanja NATO-u.

"Srbija je zvanično vojno neutralna, a trenutno je u fazi dobijanja individualnog plana partnerstva i to je maksimum koji će Srbija u narednom periodu, u saradnji sa NATO-om imati", pojasnila je Milić.

"Mislim da već predugo vremena NATO partneri i zemlje članice suviše sarađuju sa vojskom Srbije i gledaju kako ona diše, da li su njeni oficiri raspoloženi za standardizaciju. Mislim da je stvar članstva u NATO-u, stvar gdje moramo da donesemo političku odluku, da je donese građanstvo i da se o njoj ozbiljnije razmatra, a ne samo da se saradnja sprovodi na mala vrata, kroz ministarstvo odbrane", pojasnila je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto nema takve odluke na političkom nivou Milić je kazala da je objektivan razlog intervencija NATO-a 1999. godine, koju pamti srpska javnost.

“Većina građana je još uvijek loše informisana šta su bili razlozi, zašto je NATO bio prinuđen da interveniše. Juče je obeležena 15. godišnjica početka bombardovanja. Nažalost, mogli ste čuti sve druge moguće razloge zašto je NATO to učinio, osim, po meni, onog glavnog, a to je bila nemogućnost da se na drugi način spreče zlodela koja je Miloševićev režim činio od 1998. do 1999. godine na Kosovu”, kazala je Milić.

Davor Božinović, zastupnik u Saboru i bivši ministar odbrane Republike Hrvatske kazao je da Hrvatska ovih dana bilježi petu godinu od članstva u NATO-u.

"Jednostavno rečeno, Hrvatska nema niti jedno negativno iskustvo zbog članstva u NATO-u iako je u vrijeme, kada smo i mi ulazili u Savez, bilo dosta stereotipa o tome da će se graditi NATO baze u Hrvatskoj, da će naši vojnici ginuti za strane interese. NATO je, prije svega, Savez država koje dijele iste vrijednosti, a to du vrijednosti demokracije, ljudskih prava", pojasnio je Božinović.

Kako je kazao, NATO ima veoma jasnu filozofiju, a to je da zaštiti svaku državu članicu te da promovira mir i demokraciju i izvan granica saveza.