{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO spreman pružiti podršku BiH u vrijeme prirodnih nepogoda

F
18.6.2013. u 22:04
2
12
NATO spreman pružiti podršku BiH u vrijeme prirodnih nepogoda
2
NATO spreman pružiti podršku BiH u vrijeme prirodnih nepogoda
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je domaćin i suorganizator NATO seminara o temi ''Podrška države-domaćina međunarodnom programu pomoći u slučajevima katastrofa - izazovi i perspektive'', a koji se održava u Sarajevu.
Riječ je o značajnom skupu eksperata u oblasti zaštite od katastrofa iz 30 država članica NATO-a i partnerskih programa Evropske unije, UN-a i OSCE-a, na kojem učestvuju i stručnjaci iz BiH, predstavnici različitih ministarstava i agencija iz naše države.

U obraćanju učesnicima seminara zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar je rekao da se BiH nalazi na putu u punopravno članstvo u NATO savez i da je, sukladno tome, snažno opredjeljena da razvija sposobnosti za stvaranje ambijenta sigurnosti.

- Nijedna država u situaciji katastrofe ne može odgovoriti velikim posljedicama poplava, požara, pandemija zaraznih oboljenja i drugih izvanrednih događaja, uslijed čega je često u situaciji da, nakon što iscrpi svoje resurse, mora potražiti pomoć od prvih susjeda i šire međunarodne zajednice - kazao je Ćavar.

Učesnici seminara razmijenili su iskustva i iznijeli konkretne primjere izazova prilikom pružanja podrške u vrijeme katastrofa.

- Kada god BiH zatraži od NATO-a pomoć, pomoć će i uslijediti, ukoliko se desi prirodna nepogoda i ukoliko se vlasti BiH izjasne da im je potrebna pomoć - rekao je predsjedavajući grupe za civilnu zaštitu NATO-a Ragnar Boe, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: