Konferencija u Sarajevu
58

Na koji način se suočiti sa prirodnim katastrofama

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je danas počela dvodnevna konferencija Platforme za smanjenje rizika od katastrofa u BiH, čiji je domaćin Ministarstvo sigurnosti naše zemlje.

Ovaj skup, kazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, trebao bi doprinijeti smanjenu rizika od katastrofa u BiH, poboljšati saradnju i koordinaciju zemalja regije u vanrednim situacijama. On je dodao kako je današnji skup eksperata najveći u historiji BiH o temi smanjivanja rizika od katastrofe.

"Štete od poplava, požara, zemljotresa ili katastrofa, koje su izazvane ljudskim faktorom, mjere se u stotinama milijardi dolara, a sudbina stotina miliona ljudi je promijenjena u negativnom smislu. Pokušaj da se te štete smanje je nešto što sve države i zajednice trebaju raditi", kazao je Radončić.

Konferencija se organizira uz pomoć Ureda za smanjenje rizika od katastrofa pri Ujedinjenim nacijama.

"Na ovaj način, BiH se pridružuje aktivnostima koje se odnose na socioekonomska pitanja vezana za katastofe, njihovu prevenciju i način ublažavanja gubitaka", kazala je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a za smanjenje rizika od nepogoda Margareta Wahlstrom.

Predsjednica zajedničke Komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić kaže kako je ključno pitanje na koje se kroz konferenciju treba odgovoriti - gdje se Bosna i Hercegovina nalazi kada je u pitanju ispunjavanje Platforme za smanjenje rizika od katastrofa.

"Vidjeli ste šta znači ne brinuti dovoljno kada dođu zime, ili ljeta sa požarima. Uspješna borba protiv takvih katastrofa je zadatak ove konferencije", kazala je Majkić.

U izradu strateških dokumenata, kada je u pitanju smanjenje rizika od katastrofa, aktivno je uključena i organizacija Save the Children.

"Drago nam je da su predstavnici vlasti prepoznali ranjivost djece u situacijama katastrofe. S druge strane, pokrenute su aktivnosti na edukaciji djece o tome kako se ponašati u situacijama katastrofe", kazala je direktorica organizacije Save the Children Andrea Žeravčić.