Promo
177

NATO Admiral James Foggo III posjetio Burch univerzitet

Internacionalni Burch univerzitet danas je bio domaćin NATO delegaciji, na čelu sa Admiralom James Foggo III, komadantom Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju.

Admiral je odlučio da iskoristi priliku i tokom kratkog boravka u BiH iz prve ruke upozna koncept poduzetničkog univerziteta kao jedinog takvog u BiH i regiji.

"Kada sam čuo za Burch univerzitet, želio sam doći i lično se uvjeriti kako radite, jer je ovakav način edukacije ključan za razvoj BiH i sretan sam što sam ovdje“, istakao je Admiral.

Burch univerzitet jedini je univerzitet sa poduzetničkim pristupom gdje se studenti uče kako poduzetnički, inovativno i kritički razmišljati. Poduzetnički univerzitet podrazumijeva i saradnju obrazovnih institucija sa državnim i privatnim institucijama s ciljem razvoja bh ekonomije.

Admiral je kroz razgovor sa osobljem i studentima uvidio da obrazovne institucije mogu pomoći državi i društvu u pripremanju mladih ljudi da, nakon završetka studija, uzmu sudbinu u svoje ruke, da pokrenu i realizuju svoje ideje, te uđu u svijet poduzetništva ili budu inovatori i pokretači promjena u kompanijama u kojima se zaposle.

Admiralu su se predstavili studenti Burch univerziteta koji su svoje ideje pretvorili u startup projekte i kompanije, a koji između ostalog rade na razvijanu aplikacije za liječenje depresije i mentalnih bolesti, na pronalasku lijeka za tuberkulozu, na razvijanju softvera za poboljšanje produktivnosti zaposlenih, na SOS narukvicama za spriječavanje nasilja i ostalim inovativnim projektima.

"Oduševljen sam idejama koje rješavaju svjetske probleme, obzirom da je BiH u procesu reformi i tranzicije, ključan je doprinos obrazovnog sistema koji će mladima omogućiti da nakon završetka školovanja ostanu u BiH te da stečeno znanje, vještine i ideje koje imaju realizuju u BiH. Ovakav pristup pomoći će transformaciji društva općenito, a vi ste dobar primjer za to“, zaključio je Admiral.

Burch univerzitet studentima pruža poseban sistem obrazovanja gdje se pored teorije poseban fokus stavlja na praktičnu nastavu, te su uvedeni predmeti poduzetništva i upravljanja na sve odsjeke. U nastavnom procesu pored profesora aktivno su uključeni eksperti iz prakse koji kroz praktične primjere i iskustvo pomažu studentima da bolje razumiju određenu materiju, realni sektor i život općenito.

"Burch univerzitet djeluje proaktivano i u svim segmentima razvoja sigurnosti i izgradnji mira u zemlji i regionu kroz privlačenje najtalentovanijih studenata u sferama biznisa, inžinjeringa, umjetnosti, politike i drugih oblasti. Rijetki smo primjer gdje je uspostavljena direktna veza između studija, te primjene stečenog znanja u realnom sektoru i životu. Naš cilj je da zadržimo mlade u BiH“, izjavio je prof. dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta.

Kroz boravak na univerzitetu Admiral je najveći dio vremena proveo u razgovoru sa studentima, koji su mu predstavili svoje ideje, projekte i kompanije koje su pokrenute na prvom univerzitetskom inkubatoru. Pored njih upoznao je i bivše studente koji su kroz školovanje na Burchu stekli znanje koje su iskoristili u stvarnom životu i realnom sektoru.

Pored Admirala u NATO delegaciji na Burch-u u ponovnoj posjeti bila i Marti J. Bissell komandantica NATO snaga u BiH, te general William Edwards koji će od sutra preuzeti poziciju komandata štaba NATO-a u BiH.