Preračunao se
569

Nastavnik matematike u Srednjoj saobraćajnoj školi u Sarajevu imao krivotvorenu diplomu

Klix.ba
Nastavnik matematike u Srednjoj saobraćajnoj školi u Sarajevu Almir Brkić imao je krivotvorenu diplomu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić potvrdila nam je da su, tokom provjere diploma svih uposlenika u obrazovnim institucijama, otkrili nekoliko falsificiranih diploma, ali nije željela govoriti o imenima i prezimenima.

"Među njima je i diploma profesora matematike iz Saobraćajne škole. Naime, Prirodno-matematički fakultet u svojoj arhivi nije pronašao diplomu. Škola je odmah slučaj predala Tuzilaštvu i radi na tom predmetu. Ministarstvo je prije dva dana upoznato i analiziramo posljedice. Kad sa upravom škole detaljno sagledamo posljedice i iznađemo rješenje, učenici i roditelji će biti blagovremeno obaviješteni", kazala je Bogunić za Klix.ba.

U Registru zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo se navodi da je Almir Brkić, nastavnik matematike, imao diplomu više stručne spreme i shodno tome neto plaću od 1.165,50 KM.

Kako saznaje Klix.ba, jedna nastavnica iz škole u Ilijašu je također imala krivotvorenu diplomu i protiv nje se vodi sudski postupak, kao i jedna spremačica iz osnovne škole.

Medicinska sestra u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva je, podsjećamo na ranije pisanje portala Klix.ba, krajem februara 2019. godine dobila otkaz zbog krivotvorene srednjoškolske diplome.

Također smo početkom januara 2019. godine pisali da je prilikom sigurnosnih provjera utvrđeno da su tri dugogodišnja službenika Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo imala nevalidne diplome.

Diplome policijskih službenika Nezira Lihovca, Stjepana Marića i Melise Koro stečene su na sumnjiv način u školama izvan Sarajeva, a otkrivene su na osnovu sigurnosnih provjera za pristup tajnim podacima.