Klupko se odmotava
186

Medicinska sestra u JU Djeca Sarajeva dobila otkaz zbog krivotvorene diplome

Piše: I. Čavčić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Medicinska sestra u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva dobila je krajem februara 2019. godine otkaz zbog krivotvorene srednjoškolske diplome, saznaje Klix.ba.

S. H. je prilikom zapošljavanja dostavila krivotvorenu diplomu JU Srednje medicinske škole Tuzla. U JU Djeca Sarajeva bila je zaposlena od 23. aprila 2018. godine na osnovu ugovora zaključenog na određeno vrijeme.

Klix.ba je u posjedu odgovora direktora Srednje medicinske škole Tuzla upućenom JU Djeca Sarajeva, u kojem se navodi da diplomu nije izdalo i potpisalo ovlašteno lice škole, niti je ovjerena validnim pečatom.

"Ne potvrđujemo validnost diplome", navodi direktor Srednje medicinske škole Tuzla Mirnes Avdić, dodavši da se nada da će navedeni slučaj biti prijavljen nadležnom ministarstvu unutrašnjih poslova zbog procesuiranja odgovornih osoba.

No, krivična prijava protiv S. H. je, kako saznajemo od naših izvora iz JU Djeca Sarajeva, podnesena sredinom marta Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Prijavu je podnio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom pri Vladi KS u kojem, po običaju, nisu bili voljni da nam to potvrde. Potvrdu da je podnesena krivična prijava smo, međutim, dobili u Kantonalnom tužilaštvu KS.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić nije bio voljan odgovoriti da li u kantonalnim javnim institucijama i preduzećima ima još slučajeva krivotvorenih diploma. Informacije portala Klix.ba kazuju da ima i bit će objavljivane u narednom periodu.

Klix.ba je ranije objavio da je prilikom sigurnosnih provjera utvrđeno da su tri dugogodišnja policijska službenika Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo imala nevalidne diplome.

Podsjećamo, novinari portala Žurnal su otkrili kako se za 17 dana može nezakonito steći zvanje medicinskog tehničara Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta, na šta se oglušilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.