BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine počinjene u Konjicu

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Pred kraj dokaznog postupka na suđenju za zločine počinjene u Konjicu, u svoju korist svjedočio je optuženi Eso Macić, koji je izjavio da mu je srpski zarobljenik Milorad Kuljanin u logoru “Čelebići” pokušao oteti pušku, koja je "opalila".

Macić je naveo da je naoružan poluatomatskom puškom stražario ispred jednog od hangara u logoru kada je Kuljanin tražio da sam ide u WC, što mu je i dopustio.

“Kada se vraćao, iznenada je htio meni povući pušku. Opalila je samo jednom. On je pao, a ja sam bacio pušku. Bio sam u šoku, dva dana nisam dolazio u Čelebiće”, ispričao je Macić.

Optuženi je pojasnio da je ranije izdata naredba kako stražari moraju imati otkočenu pušku sa metkom u cijevi. Nakon ovog slučaja, Macić je otišao kod Hazima Delića, koji mu je bio nadređeni u logoru “Čelebići”, te o svemu napisao izjavu.

Međutim, u izjavi koju je Delić potpisao napisano je Radomir Kuljanin, a ne Milorad. Optuženi je pojasnio kako je neko od stražara rekao da se zatočenik zvao Radomir, a da je od Tužilaštva saznao da je riječ o Miloradu.

Delića je Haški sud osudio na 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih u logoru “Čelebići”.

Svjedočeći ranije na ovom suđenju, Delić je kazao da je njemu, po komandnoj odgovornosti, bilo stavljeno na teret i ubistvo Kuljanina, a da je Haški tribunal utvrdio da to “nije bilo namjerno ubistvo”.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Eso Macić zvani Makaron sudjelovao je u ubistvu dva srpska civila u logoru Čelebići u prvoj polovini juna 1992. godine.

Macić je u svom svjedočenju negirao da je ubio zarobljenika Šćepu Gotovca, rekavši kako je za njega prvi put čuo kada mu je pročitana optužnica.

Optuženi je kazao da je početkom juna 1992. dobio premještaj u logor “Čelebići” u kojem su bili zatvoreni ljudi srpske nacionalnosti iz mjesta Bradina kod Konjica.

“Prve dužnosti su mi bile u hangaru šestici. Odradio sam nekoliko smjena i prebačen sam na kapiju”, rekao je Macić, dodavši da je u drugoj polovini juna 1992. prebačen na stražarsko mjesto u Sportsku dovranu “Musala” u Konjicu.

Njemu je na teret stavljeno i premlaćivanje zarobljenika u logoru “Čelebići” i dvorani “Musala”, što je optuženi negirao.

On je ispričao i kako su 2008. godine na benzinsku pumpu u Jablanici, gdje je radio, došli “Zoran Đorđić, Slaviša Janković i Radenko Klimenta” i kazali mu da ide s njima na Pale ili u Trebinje da “nešto potpiše” u vezi sa logorom “Čelebići”.

“Odgovorio sam im da ima Sud BiH”, rekao je Macić, dodavši da su ga oni zvali iz Srbije, govoreći mu: “Napakovali smo ti, Makaron, dobit ćeš 13 godina”.

Suđenje će biti nastavljeno 4. oktobra, kada će odbrana uložiti posljednje materijalne dokaze, prenosi BIRN - Justice Report.