|

Eso Macić osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Konjicu

Eso Macić osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Konjicu
2
F
FENA
15.11.2012. u 17:55
6
komentara
2

dijeljenja
Eso Macić osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Konjicu
Sud BiH osudio je Esu Macića na 15 godina zatvora za zločine nad srpskim civilima u logoru Čelebići kod Konjica počinjene 1992. godine, javio je BIRN.
Macić, bivši stražar u Čelebićima, proglašen je krivim za ubistvo i premlaćivanja zatočenika. Prvostepeno vijeće je utvrdilo da je optuženi odgovoran za ubistvo Milorada Kuljanina, učešće u premlaćivanju Šćepe Gotovca, koji je nakon toga preminuo, te još tri slučaja fizičkog zlostavljanja zatočenika.

“Macić je pozvao Kuljanina, starijeg civila, da izađe iz hangara na dan Bajrama u junu 1992. godine. Naredio mu je da se prevrće u fekalijama gdje su zatočenici obavljali nuždu, a onda pucao”, rekla je sutkinja Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskim vijećem.

Vijeće nije prihvatilo alibi Odbrane kako se ovo ubistvo desilo nakon što je “puška slučajno opalila”.

Također u junu 1992., Macić je, zajedno sa drugim stražarima, učestvovao u premlaćivanju starijeg civila Gotovca. “

Tukli su nogama, šakama i kundakom puške”, konstatovalo je Vijeće, ali nije moglo utvrditi da je Macić “zadao smrtonosni udarac”.

Macić je proglašen krivim za učešće u premlaćivanju Momira i Velibora Mrkajića, koji su potom natjerani da uđu u kanalizacioni šaht u sklopu logora u kojem je već bilo nekoliko zatočenika.

Na osnovu saglasnih iskaza svjedoka, Sudsko vijeće je zaključilo da je Macić, sa drugim stražarima, tukao zarobljenike nakon posjete Međunarodnog Crvenog križa u augustu 1992. godine.

Njegov alibi da tada nije bio stražar u logoru “Čelebići”, već u Sportskoj dvorani “Musala” u Konjicu, nije prihvaćen.

Vijeće je, kao otežavajuće okolnosti, u obzir uzelo način na koji je zločin počinjen, te “bezobzirnost u postupanju”, a kao olakšavajuće to što nije ranije osuđivan.

Macić je oslobođen krivice po dvije tačke optužnice za premlaćivanje u prvoj polovini 1993. – da je iz kuće izveo Branka Šinikovića, te ga udarao, govoreći mu “da zahvali Bogu što ide u razmjenu”, kao i da je pretukao Novu Mojevića u dvorani “Musala” u Konjicu.

Maciću, koji se tokom suđenja branio sa slobode, određen je pritvor. Na prvostepenu presudu moguće je uložiti žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH,, izvještava BIRN.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...