{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eso Macić osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Konjicu

F
15.11.2012. u 17:55
2
6
Eso Macić osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Konjicu
2
Eso Macić osuđen na 15 godina zatvora za zločine u Konjicu
Sud BiH osudio je Esu Macića na 15 godina zatvora za zločine nad srpskim civilima u logoru Čelebići kod Konjica počinjene 1992. godine, javio je BIRN.
Macić, bivši stražar u Čelebićima, proglašen je krivim za ubistvo i premlaćivanja zatočenika. Prvostepeno vijeće je utvrdilo da je optuženi odgovoran za ubistvo Milorada Kuljanina, učešće u premlaćivanju Šćepe Gotovca, koji je nakon toga preminuo, te još tri slučaja fizičkog zlostavljanja zatočenika.

“Macić je pozvao Kuljanina, starijeg civila, da izađe iz hangara na dan Bajrama u junu 1992. godine. Naredio mu je da se prevrće u fekalijama gdje su zatočenici obavljali nuždu, a onda pucao”, rekla je sutkinja Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskim vijećem.

Vijeće nije prihvatilo alibi Odbrane kako se ovo ubistvo desilo nakon što je “puška slučajno opalila”.

Također u junu 1992., Macić je, zajedno sa drugim stražarima, učestvovao u premlaćivanju starijeg civila Gotovca. “

Tukli su nogama, šakama i kundakom puške”, konstatovalo je Vijeće, ali nije moglo utvrditi da je Macić “zadao smrtonosni udarac”.

Macić je proglašen krivim za učešće u premlaćivanju Momira i Velibora Mrkajića, koji su potom natjerani da uđu u kanalizacioni šaht u sklopu logora u kojem je već bilo nekoliko zatočenika.

Na osnovu saglasnih iskaza svjedoka, Sudsko vijeće je zaključilo da je Macić, sa drugim stražarima, tukao zarobljenike nakon posjete Međunarodnog Crvenog križa u augustu 1992. godine.

Njegov alibi da tada nije bio stražar u logoru “Čelebići”, već u Sportskoj dvorani “Musala” u Konjicu, nije prihvaćen.

Vijeće je, kao otežavajuće okolnosti, u obzir uzelo način na koji je zločin počinjen, te “bezobzirnost u postupanju”, a kao olakšavajuće to što nije ranije osuđivan.

Macić je oslobođen krivice po dvije tačke optužnice za premlaćivanje u prvoj polovini 1993. – da je iz kuće izveo Branka Šinikovića, te ga udarao, govoreći mu “da zahvali Bogu što ide u razmjenu”, kao i da je pretukao Novu Mojevića u dvorani “Musala” u Konjicu.

Maciću, koji se tokom suđenja branio sa slobode, određen je pritvor. Na prvostepenu presudu moguće je uložiti žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH,, izvještava BIRN.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: