Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločin u Trusini

FENA
Drugog dana svjedočenja na suđenju za zločin u Trusini (općina Konjic), Munir Alibabić je rekao da je bivši načelnik Štaba Vrhovne komande Armije BiH (ABiH) Sefer Halilović imao povjerenja u optuženog Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka, prenosi danas BIRN - Justice Report.

Alibabić, bivši načelnik sektora Državne bezbjednosti, o njihovom odnosu je govorio na osnovu prisluškivanih razgovora Halilovića.

“Zuka je bio disciplinovan, lojalan, odan komandant prema Seferu koji je imao povjerenja u njega do Seferovog odlaska u Haag”, rekao je Alibabić.

Halilovića je Haški sud pravosnažno oslobodio optužbi za zločine u Grabovici kod Mostara i Uzdolu kod Prozora.

Alibabić, svjedok Tužilaštva BiH, s davanjem iskaza počeo je na prošlom suđenju održanom 16. marta ove godine, kada je rekao da je Ališpago bio podređen Haliloviću, te da za zločin u Trusini nije saznao iz transkripata prisluškivanih razgovora, već od Haškog istražitelja poslije rata.

Uz Ališpagu, Tužilaštvo BiH za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Prema optužnici, bivši zamjenik odreda “Zulfikar” Bojadžić je rukovodio napadom na Trusinu.

Ališpago je optužen da nije kaznio vojnike odreda koji su učestvovali u ubistvima jer im je bio komandant.

Alibabić je dodao da mu je poznato da je optuženi Ališpago bio komandant odreda “Zulfikar” do sredine jula 1993.

Svjedok je pojasnio da je Halilović prisluškivan od juna 1992. po nalogu Predsjedništva BiH.

Edina Rešidović, braniteljica optuženog Bojadžića, kazala je da je Predsjedništvo BiH 1994. formiralo komisiju koja je, između ostalog, kontrolisala i zakonitost prisluškivanja, te da je utvrdila da je oko 400 od skoro 700 presretnutih telefonskih razgovora bilo nezakonito.

Rešidović je navela da je komisija je konstatovala da je Halilović bio prisluškivan na osnovnu rješenja iz juna 1993.

“Nije tačno što se tiče datuma”, odgovorio je Alibabić, dodavši da se radi o falsifikovanom dokumentu.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, 23. marta, kada je planirano saslušanje novog svjedoka Tužilaštva BiH.