Optuženi stigli pred sud
552

Nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori" nakon više odgađanja zbog Novalićevih povreda

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori".

Optuženi u ovom predmetu su Fikret Hodžić, Fahrudin Solak i Jelka Miličević i ranije danas su u pratnji advokata stigli u Sud BiH.

Nekoliko prethodnih ročišta otkazano je zbog povrede optuženog premijera Federacije BiH na planini. Njegova odbrana je navela da je on 26. novembra doživio težak pad, prilikom kojeg je zadobio višestruke povrede zbog kojih je hospitalizovan i zbog čega nije bio u mogućnosti da prisustvuje glavnom pretresu 7. decembra.

Na prethodnom ročištu svjedokinja Odbrane Fikreta Hodžića izjavila je da posrednici u nabavci respiratora za Federaciju Bosne i Hercegovine nisu imali dogovor o uvećavanju cijena kako bi pribavili imovinsku korist.

Na poziv Odbrane Hodžića, videolinkom iz Crne Gore svjedočila je Sanja Lekić, vlasnica firme "BTL Medical" iz Podgorice, koja je posredovala u nabavci respiratora za Federaciju BH u proljeće 2020.

Podsjećamo, za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Hodžićem i firmom "F.H. Srebrena malina", optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i federalna ministrica finansija Jelka Miličević.