Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje u predmetu "Kos i ostali"

FENA
Na suđenju optuženima za genocid, vještak Slobodan Kosovac rekao je da je osam pripadnika Desetog diverzantskog odreda otišlo na Vojnu ekonomiju Branjevo (općina Zvornik) da “izvrše zadatak”, a naredbe im je mogao izdati jedino komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

“Deseti diverzantski odred bila je najviša diverzantska jedinica pod direktnom komandom Glavnog štaba VRS-a. (…) Odredom je isključivo mogao komandovati komandant Glavnog štaba VRS-a”, kazao je Kosovac.

On je sačinio nalaz i mišljenje o odgovornostima i komandovanju u Desetom diverzantskom odredu na zahtjev odbrane drugooptuženog Stanka Kojića.

Uz Stanka Kojića, Tužilaštvo BiH za genocid u Srebrenici, konkretno za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo, tereti Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju.

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda, te su svi zajedno strijeljali zarobljenike.

Vještak je pojasnio da je pristupanje Desetom diverzantskom odredu bilo na dobrovoljnoj osnovi, ali da su se pripadnici Odreda trebali proći provjere bezbjednosnih, kadrovskih i sanitetskih službi, što nije urađeno.

“Nijedan kriterij nije doslovno ispoštovan, što je propust. Kojić nije mogao biti pripadnik Desetog diverzantskog odreda”, prokomentarisao je Kosovac navode Kojićeve odbrane da optuženi nije služio redovni vojni rok zbog određenih psihičkih problema.

Kosovac nije detaljnije govorio o “zadatku” Desetog diverzantskog odreda u Branjevu.

Vještak Kosovac je na ovom suđenju ispitan direktno, dok će ga odbrane drugih optuženih i Tužilaštvo BiH ispitati 28. februara, kada im se dostave materijalni dokazi koje je vještak koristio prilikom sačinjavanja nalaza i mišljenja.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. februar, penosi BIRN-Justice Report.