Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje Miralemu Maciću za zločin u Bradini

FENA
Na suđenju za zločin počinjen u Bradini (općina Konjic), zaštićeni svjedok S2 ustvrdio je da je optuženi Miralem Macić 1992. godine ubio Dragu Kuljanina.

Svjedok S2 je 26. maja 1992. godine, tražeći svoga prijatelja Vasu Vujičića, sreo kolonu zarobljenih civila iz Bradine, i upitao jednog od njih da li je vidio njegovog prijatelja.

“Čovjek iz kolone mi je rekao da je i Vaso bio s njima, ali ga je neko izveo iz kolone”, prisjetio se svjedok S2, dodavši kako je u istoj koloni bio i Drago Kuljanin zvani Debeli, kojeg je tukao jedan visoki muškarac koji je bio u uniformi.

Svjedok je istakao da je otišao u naselje Bradina i našao tijelo prijatelja Vase, koje je još bilo toplo, i još dva leša pored njega.

Dok se vraćao u Konjic, svjedok je, kako je ispričao, prolazio istim putem, i ponovno je sreo kolonu zarobljenih civila na magistralnom putu. S2 je kazao kako je čuo galamu i vidio da neko gura Kuljanina i viče mu da ide brže.

“Kuljanin nije mogao od debljine brže da se kreće. Čuo sam rafal i vidio kako je krupan uniformisani momak pucao u leđa Kuljaninu. Kasnije ću saznati od kolege Miroslava Steneka da je to Miralem Macić”, ustvrdio je svjedok.

Tužiteljica Sanja Jukić je dva puta pitala svjedoka da li je siguran da je Macić ubio Kuljanina, na što je on odgovorio da je milion posto siguran, prepoznavši optuženog u sudnici.

Na pitanje Odbrane ko je sprovodio kolonu u Bradini, svjedok S2 je rekao: “Policija iz Konjica.”

Prilikom izjašnjenja o krivici, Macić je priznao da je ubio Srđana Koprivicu, što mu se prvom tačkom optužnice stavlja na teret.

Na ovom suđenju Macić je potvrdio priznanje tog ubistva.

Prema optužnici, Macić se tereti da je u maju 1992. godine iz kuće u mjestu Bradina izveo jedno civilno lice, te ga, zajedno sa ostalim zarobljenicima srpske nacionalnosti, odveo na magistralni put, gdje mu je ispalio dva rafala u leđa, od čega je zarobljeni civil stradao.

Macić je negirao počinjenje drugih djela iz optužnice, kao što je nanošenje snažne tjelesne i duševne boli civilima srpske nacionalnosti u mjestu Bradina prilikom njihovog zarobljavanja, te da je u junu 1992. godine, zajedno s drugim pripadnicima rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Konjic, boravio u mjestu Sitnik (općina Konjic), gdje je ubio slabo pokretnog starca.

Odluka Sudskog vijeća u vezi s priznanjem krivice za prvu tačku optuženice bit će donesena na narednom ročištu, koje je zakazano za 2. novembar ove godine, prenosi BIRN - Justice Report.