BiH
145

Nastavljena tradicija čika Miše, njegov sin Ramiz u Titovoj čisti cipele

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na mjestu gdje je Husein Hasani, poznatiji kao čika Mišo, više od dvadeset godina zarađivao svoj hljeb čisteći cipele, u Titovoj ulici u Sarajevu, danas je njegov sin Ramiz nastavio taj posao i pretvorio ga u porodičnu tradiciju.

Čika Mišo je bio jedan od poznatijih simbola Sarajeva, šest punih decenija radio je kao čistač cipela. Prvo je bio smješten ispred stare duhanjare na Marijin-Dvoru, nakon čega je do kraja svog života radio u Titovoj ulici.

Ramiz, šezdesetčetverogodišnjak, u razgovoru za Agenciju Fena kaže da je penzioner i da je radio u komunalnom preduzeću, ali da je imao želju, preporuku i obavezu od oca da nastavi posao čistača cipela.

Skromni Ramiz kaže da će danas, prvi dan cipele čistiti besplatno, a da će narednih dana cijena biti simbolična i neće biti određena. Čišćenje cipela će koštati onoliko koliko mušterija smatra da posao vrijedi, pojašnjava Ramiz.

Kaže da je kao dječak radio s ocem, na mjestima gdje je čika Mišo radio, hodao je s njim, ali da prije očeve smrti nije imao ambicije da i on počne raditi taj posao.

"Imam sina i tri unuka, i sigurno je da će oni poslije mene nastaviti raditi posao čistača cipela da bi Sarajevo uvijek pamtilo čika Mišu", kazao je Ramiz.

Istaknuo je da ljudi koji su ga danas vidjeli sa čika Mišinom opremom i na njegovom mjestu pozdravljali su ideju, ali su mu i prilazili sa čuđenjem jer mnogo podsjeća na svoga oca.

Husein Hasani je preminuo početkom januara 2014. godine, a prije smrti svako jutro u 9.30 sati dolazio je na svoje radno mjesto, bez obzira na vremenske uvjete. Bio je omiljen među stanovnicima Sarajeva.

Čika Mišo je bio posljednji i jedini ulični čistač cipela u Sarajevu, ali i šire, 2009. godine dobio je posebno priznanje Grada Sarajeva.

Njegov lik se pojavljuje u brojnim dokumentarcima i pričama.

Čika Mišo je uvijek isticao da je u životu najvažnije ne ''ukaljati'' obraz i biti pošten do kraja života.

Rođen je 22. decembra 1931. godine na Kosovu.