BiH
0

Nastavljena manifestacija "Sunce nad Drinom" u čast Isaka Samokovlije

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Domu mladih Centra za kulturu Goražde nastavljena je 11. tradicionalna manifestacija "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom - Goražde, Sarajevo, Fojnica".

Ovogodišnja manifestacija kojom se obilježava 126 godina od rođenja i 60 godina od smrti Isaka Samokovlije, počela je još u januaru na dan njegove smrti, a danas je nastavljena finalom takmičenja za najbolje literarne radove te kvizom znanja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Proglašeni su najbolji literarni radovi učenika osnovnih i srednjih škola iz BPK Goražde, Kantona Sarajevo i Fojnice.

Najuspješniji u kategoriji učenika osnovnih škola koji su pisali o temama: "Sunce nad Drinom", "Ubavo mjestance“ i "Samo rad donosi rezultate“ bili su Mirnesa Bujak iz OŠ Husein ef. Đozo koja je osvojila prvo mjesto, drugo je pripalo Emini Odžaković iz OŠ Fahrudin Fahro Baščelija dok su treće podijelile Hana Ćatić iz OŠ Musa Ćazim Ćatić iz Sarajeva i Meliha Delić iz OŠ Ustikolina.

Teme za učenike srednjih škola bile su "Drina teče", "Istina u djelima Isaka Samokovlije“ i "Neizvjesnost i strah od sutra“ a najboljim je proglašen rad Abdulvehaba Begića iz Gazi Husrev-begove medrese Sarajevo, drugo mjesto osvojila je Amira Jahić iz STŠ Hasib Hadžović Goražde, dok su treće podijelile Elma Pirić iz Željezničkog školskog centra Sarajevo i Belma Jusić učenica Pete gimnazije Sarajevo.

Po deset ekipa osnovnih i srednjih škola iz BPK I Kantona Sarajevo danas je okupio i Kviz znanja o temi "Život i djelo Isaka Samokovlije“ koji je takođe održan u Domu mladih.