Traže bolje uslove
152

Nastavljen štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Dom zdravlja Vrazova (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Dom zdravlja Vrazova (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Nezadovoljni satnicom i koeficijentom prema kojem se ona izračunava, zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo nastavljaju i danas štrajkovati. Njima su se pridružile i brojne kolege iz drugih kantona, dok su mnogi najavili kako će stupiti u štrajk upozorenja jer su nezadovoljni uslovima rada.

Predstavnici Sindikata zdravstva Kantona Sarajevo razgovarali su jučer s premijerom KS Elmedinom Konakovićem kada su mu predstavili svoje zahtjeve.

"Obezbijedite nam 22 miliona KM i štrajk ćemo završiti odmah u ponedjeljak", poručio je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS Edo Selimić.

Rekao je i kako se sva ova situacija mora prekinuti, jer ide u nedogled te da će se pacijenti i dalje pregledati na lošim aparatima, a zdravstveni radnici će biti nezadovoljni.

Dakle, zdravstveni radnici traže povećanje satnice na 2,75 KM, za šta će trebati obezbijediti 22 miliona KM. Prema njihovim riječima, to je jedini način da obustave štrajk.

Tokom štrajka, koji ja započeo jučer, u KS će raditi Hitna pomoć, Zavod za transfuzijsku medicinu, Neuropsihijatrija i apoteke te će se primati najugroženiji pacijenti. Važno je napomenuti i kako su u štrajk stupili samo članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS, dok ostali rade bez zastoja.

Kako su jučer rekli iz Glavnog odbora Sindikata radnika u zdravstvu KS, zdravstvo u Federaciji BiH suočava se s brojnim problemima kao što su manjak vremenskih i normativa po profilu te loše definisani ugovorni odnosi između poslodavaca i finansijera.

Zdravstveni radnici u Kantonalnoj bolnici Zenica također su jučer stupili u štrajk upozorenja koji se održava u holu bolnice, u vrijeme pauze tokom radnog vremena. Štrajk upozorenja najavili su i zdravstveni radnici Sindikata radnika uposlenih u zdravstvu Bosansko-podrinjskog kantona.