BiH
18

Nastavljaju se saslušanja zbog referenduma u RS-u: Adam Šukalo dobio poziv Tužilaštva BiH

Piše: A. B.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastavlja saslušanja u vezi s referendumom u Republici Srpskoj, a poziv je dobio i predsjednik stranke Napredna Srpska Adam Šukalo.

Šukalo je na svom Twitter profilu objavio poziv koji je dobio od Tužilaštva BiH, a u kojem stoji da se mora javiti u ponedjeljak, 28. novembra 2016. godine u 13:30 sati.

"U kaznenom predmetu protiv osumnjičenog Milorada Dodika i drugih zbog kaznenog djela Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava iz člana 239. u vezi s Članom 29 KZ BiH, pozivate se kao svjedok u prostorije Tužiteljstva/Tužilaštva BiH u Sarajevu, ulica Kraljice Jelene broj 88", navodi se u pozivu Tužilaštva BiH.

Također se napominje da u slučaju izostanka koji nije opravdan, osoba koja se ne odazove pozivu Tužilaštva BiH može biti prinudno dovedena ili novčano kažnjena do 5.000 KM.

Do sada su svoje iskaze u Tužilaštvu BiH u vezi s referendumom dali članovi Komisije za provođenje referenduma u RS-u Nedeljko Glamočak (SDS), Davor Šešić (SDS), Zdenka Gojković, Perica Bundalo, Goran Zmijanjac i Milan Petković.

Tužilaštvo BiH je ranije uputilo poziv na saslušanje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku koji je odbio doći u Sarajevo. Predsjednik RS-a je ranije poručio da neće burno reagirati na "pritiske iz Sarajeva", jer ne želi dovoditi u pitanje manji bh. entitet.