BiH
0

Nastavlja se ulaganje u obnovu Srebrenice

FENA
Općina Srebrenica u prošloj godini investirala je 14,5 miliona KM, od kojih devet miliona koje je ranije, kao pomoć za obnovu i razvoj ove općine, osiguralo Vijeće mnistara BiH, a 5,5 miliona KM su donacije osigurane iz raznih izvora zahvaljujući projektima i angažiranju sadašnjeg općinskog vodstva, saopćio je srebrenički načelnik Osman Suljić.

Lani je obnovljeno 20 stambenih zgrada i nekoliko ustanova, napravljena zgrada za visoko obrazovanje, asfaltirana 22 kilometra lokalnih puteva, a za ovu godinu već je ugovoreno asfaltiranje 8 od planiranih 15 kilometara lokalnih puteva.

Po njegovim riječima, pružena je pomoć malim i srednjim poduzećima u kojima su zaposlenje dobila 72 radnika, pomognuti su poljoprivrednici da unaprijede svoju djelatnost, a značajna sredstva uložena su i u druge infrastrukturne objekte na području općine.

"Osigurali smo još 2,5 miliona maraka za rekonstrukciju vodovoda i druge projekte u ovoj godini, istakao je načelnik Suljić, dodavši da projekti UNDP-a ulijevaju nadu da će se i u ovoj godini nastaviti investiranje i obnova u ovoj općini, što treba da stvori bolje uvjete za život njenih građana. Iz sredstava vlade Kraljevine Holandije u iznosu od 12 miliona dolara za regiju Srebrenica, veći dio će ići na ekonomski oporavak i infrastrukturne objekte.