U svim institucijama
12

Nastavlja se štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u HNK

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon jednosatnog štrajka upozorenja kojeg su od srijede do petka organizirali sindikati zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, štrajk se nastavlja i u ponedjeljak.

Štrajk je planiran i početkom naredne sedmice, a ako i dalje ne bude odgovora nadležnih od 23. januara zdravstveni radnici stupaju u generalni štrajk.

Štrajk upozorenja organizira se u svim zdravstvenim institucijama u kantonu, od deset do jedanaest sati. Više od četiri hiljade radnika u ovom sektoru traže od Vlade HNK pokretanje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

"Od resornog ministarstva u srijedu smo dobili samo obavijest da se u drugoj polovini januara, na sjednici Skupštine HNK, planira razgovarati o stanju u ovoj oblasti, ali nama to nije nikakva garancija da će se krenuti u pregovore o novom kolektivnom ugovoru. Naša je odluka nastavak štrajka upozorenja, na počecima ove dvije sedmice do postavljenog roka za generalni štrajk“, kazala je za Klix.ba Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK.

Podsjećamo, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK, traži poseban kolektivni ugovor, kakva je praksa u drugim kantonima, te bolje finansijske uslove rada. Traži se povećanje satnice s 2 KM, koliko je sada, na 2,6 KM, kao i povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe ljekara, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Organizatori štrajka upozorenja su podsjetili da deset godina nije bilo povećanje plata u ovom sektoru niti za jednu marku, što nije slučaj u drugom dijelovima države. Kazano je kako je prema zvaničnim podacima već 320 ljekara otišlo iz Federacije BiH.

Bevanda nam je kazala, da u slučaju da Vlada HNK krene u pregovore, odnosno odgovori zahtjevima sindikata, sve odluke o štrajkovima se zamrzavaju.

Štrajk se provodi po ustaljenoj praksi, zbrinjavaju se životno ugroženi pacijenti i hitni slučajevi, kao i pacijenti na odjeljenjima, a da za vrijeme odvijanja štrajka je obustavljen samo tzv. hladni pogon.