BiH
0

Nastavlja se pojačan inspekcijski nadzor taksista

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo će u cilju sprečavanja nelegalnog obavljanja taksi prijevoza na području Kantona Sarajevo, a u skladu sa Zaključkom Vlade KS od 13. juna, nastaviti pojačane aktivnosti inspekcijskih nadzora u ovoj oblasti.

Istovremeno će osim saobraćajnih inspektora kontrole vršiti i inspektori drugih inspektorata pri upravi, svako iz svoje nadležnosti.

Pored toga, u najkraćem roku, u skladu sa navedenim zaključkom i uz prethodnu saglasnost Vlade KS bit će pokrenuta i procedura prijema dodatnog broja saobraćajnih inspektora shodno Zakonu o državnoj službi FBiH, saznaje Fena u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS.

Od 1. januara do 13. juna ove godine četiri saobraćajna inspektora KUIP-a su izvršili 871 inspekcijski nadzor.

Na osnovu konstatovanog stanja do sada je iz saobraćaja isključeno 58 taksi vozila. Doneseno je 139 rješenja o zabrani obavljanja taksi prijevoza. Osim navedenih upravnih mjera, inspektori su u okviru svoje nadležnosti izdali i 198 prekršajnih naloga u iznosu od 83.833 KM.

I pored navedenih aktivnosti i evidentno postignutih rezultata, efekti bi bili daleko veci da su policijski službenici MUP-a KS mogli shodno ovlaštenjima izdavati prekršajne naloge za prekršitelje u oblasti taksi prevoza, odnosno da su saobraćajni inspektori mogli sankcionisati iste, na osnovu službenih zabilješki dostavljanih od policijskih službenika.

Ovo ukazuje na činjenicu da je problem nelegalnog taksi prijevoza neophodno sistemski riješiti, a što je bila obaveza resornog ministarstva od donošenja Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, na čemu Kantonalna uprava za inspekcijske poslove insisistira od svog osnivanja, odnosno 2009. godine sa konkretnim prijedlozima mjera, kažu u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS.